FUDBAL

Katar žestoko odgovorio Njemačkoj “Licemjerni ste i dvolični”

Ministar spoljnih poslova Katara Šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani izjavio je da ga “nerviraju dvostruki aršini” Njemačke zbog kritika po pitanju ljudskih prava u državi organizatoru Mundijala.

Posljednja “strijela” ka Kataru ispaljena je sa najviše pozicije, od Ministarke unutrašnjih poslova Njemačke Nensi Fezer, koja je rekla da bi pitanja ljudskih prava u zemlji koja konkuriše za organizaciju Svetskog prvenstva, ubuduće morala da budu važan faktor u dodjeli domaćinstva. Evidentno je mislila na Katar, što je izazvalo i dosad najoštrije reakcije vrha te države. Pored toga i navijači Borusije i Bajerna su imali slične poruke.

Ministarstvo spoljnih poslova Katara je čak pozvalo njemačkog ambasadora u toj zemlji zbog komentara ministarke Fezer, a Al-Tani je za frankfurtski “Allgemeine Zeitung” dodatno pojasnio stav Katara.

– Njemački narod je dezinformisan od strane političara, a vlada Nemačke nema problem sa nama kada treba da potpisuje razne energetske sporazume ili kada je riječ o našim investicijama . Nerviraju nas dvostruki standardi. Ironično je kada se ovakav ton čuje u evropskim zemljama koje sebe nazivaju liberalnim demokratijama. Zvuči veoma arogantno, direktno i veoma rasistički – poručio je.

Al-Tani je takođe nazvao suvišnim i bespotrebnim apel Fezerove “da se obezbijede bezbjednosne garancije za ugrožene manjine kao preduslov da ona dođe u Katar”, i uzvratio da bi njemački političari trebalo više da se fokusiraju na zločine iz mržnje koji se dešavaju unutar granica njihove zemlje.

Katar je na udaru brojnih država i međunarodnih organizacija za ljudska prava zbog podatka da je u toj zemlji poginulo, nezvanično, 6.500 radnika tokom izgradnje mundijalkse infrastrukture tokom 10 godina, što se krilo od javnosti.

(Srpskainfo)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button