FUDBAL

Osnovci iz Laktaša igraju najbolji fudbal, savjete im udijelili fudbaleri Borca

Najbolji fudbal među školarcima u banjalučkoj regiji igraju učenici Osnovne škole „Mladen Stojanović“ iz Laktaša.
Oni su to pokazali na prvom regionalnom takmičenju projekta „Fudbal u škole“ koje je održano u Banjaluci.
Dječaci iz Laktaša u finalu su savladali vršnjake iz banjalučke OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ poslije velike borbe sa 3:2, dok su njihove školske drugarice u finalu bile bolje od djevojčica iz OŠ „Miloš Dujić“ iz Čelinca. Prvim mjestima na ovom turniru obezbijedili su učešće na velikom republičkom finalu koje će biti održano početkom decembra u Banjaluci.
U sali OŠ „Borisav Stanković“ nastupilo je ukupno osam muških i četiri ženske ekipe, a dječake i djevojčice iz Čelinca, Prnjavora, Laktaša, Banjaluke, Jezera i Šipova pozdravili su trener Fudbalskog kluba Borac Vinko Marinović, te fudbaleri Goran Zakarić i Aleksandar Subić.
Osim što su udijelili savjete i fotografisali se sa mališanima, složili su se u ocjeni da je ovo odlična akcija i da su školska takmičenja baza za ozbiljnije bavljenje fudbalom i sportom uopšte. Zakarić se prisjetio svojih početaka i naglasio da je imao sreću da ga treneri iz Fudbalskog kluba Kozara primjete na školskom turniru u Gradišci prije dvadeset i kusur godina

– Ova slika me je vratila u djetinjstvo. Dobro se sjećam da sam nastupio za svoju školu kada sam imao osam, devet godina i da sam odmah poslije toga dobio poziv da treniram u Kozari. Siguran sam da i među ovim mališanima ima potencijalnih kandidata za dres Borca, a ko zna, možda i nekog kluab svjetskog nivoa. Najbitnije je da djeca zavoile sport, fudbal i da imaju navike. Ne mogu svi da postanu profesionalni fudbaleri, ali je bitno da se bave fudbalom – istakao je Zakarić.


Direktor projekta Srboljub Vuković naglasio je da je 170 škola počelo opštinsko takmičenje koje je uspješno završeno, a u narednih desetak dana biće održana i sva regionalna. Samo pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji izboriće nastup na republičkom takmičenju koje će biti održano početkom decembra u Banjaluci.

Za sada sam prezadovoljan kako sve ide. Organizacija je prilično kompleksna, naročito je bila dok su u toku bila opštinska takmičenja, ali su povratne informacije učesnika, učitelja i ljudi iz organizacije zadovoljavajuće. Slijedi nam najuzbudljiviji dio kada su u pitanju rezultati, ali je meni puno srce kada kao u Banjaluci na jednom mjestu vidim više od 150 dječaka i djevojčica. To je i smisao projekta koji se prvi put održava, a ja sam uvjeren da će biti nezaobilazan i u godinama koje dolaze – rekao je Vuković.
Projekat pod nazivom “Fudbal u škole” realizuje Fudbalski savez Republike Srpske uz pomoć Evropske fudbalske federacije (UEFA), a u njemu učestvuju djevojčice i dječaci četvrtih, petih i šestih razreda iz svih opština Republike Srpske.
Podršku događaju koji se odvija pod motom “Zdravo dijete, zdrava škola” dali su Ministarstvo porodice, omladine i sporta, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvo unutrašnjih poslova, te Crveni krtst Republike Srpske.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button