FUDBAL

Hrvati ne mogu da izgube! Moćni Brazil pao sa penala za polufinale “vatrenih”!

Fudbaleri Hrvatske priredili su senzaciju u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, pošto su poslije boljeg izvođenja penala eliminisali Brazil!

“Vatreni” su tako veoma blizu da ponove uspjeh od prije četiri godine, kada su na Svjetskom prvenstvu u Rusiji igrali u finalu.
Poslije velike drame, 120 minuta igre i dodatnih penala izabranici Zlatka Dalića su savladali Brazil sa 5:3 (1:1, 0:0).
Brazilci su zaprijetili u petom minutu kada je Vinicujus Žunior šutirao sa ruba kaznenog prostora, ali je to bio lak plijen za golmana hrvatske reprezentacije Dominika Livakovića. Osam minuta kasnije Ivan Perišić je primio loptu u šesnastercu, ali mu je šut otišao daleko od lijeve stative. Sjajna akcija Brazilaca u 20. minutu, ali je šut Vinicijusa Juniora blokiran. U nastavku napada pokušao je Nejmar, međutim, Livaković je bio na mjestu. Deset minuta kasnije pokušao je Perišić, ali je njegov šut završio visoko preko gola. Nejmar je u 42. minutu pokušao iz slobodnog udarca iskosa sa lijeve strane, međutim Livaković je još jednom bio na visini zadatka.
U 48. minutu “karioke” su tražile penal, ali je glavni sudija Majkl Oliver iz Engleske poslije pregleda u VAR sobi dozvolio da se utakmica nastavi. Sedam minuta kasnije Nejmar je primio loptu i u situaciji jedan na jedan sa Livaković snažnpo šutirao, ali je Livaković koš jednom potvrdio da sjajno brani na ovom Svjetskom prvenstvu. U 66. minutu pokušao je i Lukas Paketa, međutim golman Hrvatske je još jednom bio na pravom mjestu. I u 80. minutu Livaković je sjajno interevisano poslije udarca Lukasa Pakete sa ruba kaznenog prostora. Dva minuta kasnije udarac glavom Rišarlisona završio je preko gola.
U 103. minutu Marselo Brozović promašio je sjajnu priliku, jer je njegov šut sa nekih 15 metara završio visoko preko gola. U prvom minutu sudijske nadoknade prvog produžetka poslije sjajne asistencije Lukasa Pakete Nejmar je doveoi Brazil do prednosti i nadomak desetog plasmana na Svjetskim prvenstvima. Međutim, u drugom produžetku Hrvati su krenuli na sve ili ništa i to im se isplatilo u 117. minutu. Mislav Oršić je poslao loptu koju je primio Bruno Petković i odmah pucao. Lopta je pogodila nekoga i promijenila smjer, tako da je golman Brazilaca Alison ostao nemoćan. U drugom minutu sudijske nadoknade drugog produžetka Kazemiro je raspalio po lopti, ali je ponovo junak bio Livaković.
Reprezentacija Hrvatske je još jednom pokazala da je “naučena” na produžetke, jer je u čak osam od posljednjih devet eliminacionih utakmica na velikim takmičenjima (svjetska i evropska prvenstva) igrala dodatnih 30 minuta. Niz je počeo na evropskom prvenstvu 2008. godine kada su poraženi u četvrtfinalu od Turske, a osam godina kasnije u osmini finala EP izgubili su od Portugalije. Na Svjetskom prvenstvu prije četiri godine u osmini finala poslije produžetaka eliminisali su Dansku, u četvrtfinalu domaćina Rusiju, a potom u polufinalu i Englesku. U finalu su poraženi poslije regularnog vremena od Francuske i to je bila jedina utakmica bez produžetaka u posljednjih devet. Na EP 2020. godine u osmini finala poslije dodatnih 30 minuta poraženi su od Španije. Sada su osmini finala ponovo igrali produžetke i eliminisali Japan, a potom u četvrtfinalu i Brazil.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: brainsclub
  2. Povratni ping: 다시보기
Back to top button