FUDBAL

“Morate imati poštovanja prema Hrvatskoj kao fudbalskoj naciji”

Kolumniksa uglednog “Atletika” Majkl Koks posvetio je svoj novi tekst reprezentaciji Hrvatske.

Koks je engleski sportski novinar najpoznatiji je po svoje dvije knjige “Zonal marking” i “The Mixer”, koje se bave taktičkom evolucijom evropskog i premierligaškog fudbala kroz istoriju.

Hrvate u utorak očekuje polufinale Svjetskog prvenstva protiv selekcije Argentine, od 20 časova po našem vremenu.

U tekstu pod naslovom “Još jedno polufinale SP-a, ali da li je defanzivna Hrvatska zapravo dobra?” Kox piše da je nemoguće ne imati poštovanje prema Hrvatskoj kao fudbalskoj naciji i kako je takvih sigurno malo.

Navodi kako je debi Hrvatske na najvećoj fudbalskoj smotri bio tek 1998. godine, a u sedam turnira tri puta je završila u polufinalu.

– Rezultati Hrvatske su još izuzetniji kad se uzme u obzir da joj je uvijek bila namjera da igra pozitivan fudbal temeljen na posjedu lopte, s veznim redom baziranim na razigravačima, a ne na razaračima. Ipak, i dalje je opravdano postaviti pitanje koje bi se moglo činiti pretjerano oštrim, s obzirom na njihove rezultate na ovom i prethodnom Svjetskom prvenstvu – da li je Hrvatska zapravo dobra? – pita se Koks.

Dvije slabosti

Koks dalje upoređuje Hrvatsku s onom od prije četiri godine u Rusiji:

– Ono gdje je ova hrvatska ekipa očigledno slabija je napad. Ivan Perišić ostaje prijetnja, ali Hrvatskoj nedostaje kvalitet na dvije pozicije: u vrhu i na desnoj strani napada. Konkretno, na tim pozicijama nema brzinu, što je gubitak kad imate vjerovatno tehnički najdarovitiji vezni red među ekipama koje su ostale u konkurenciji. Na devet pozicija Zlatko Dalić nema nepoznanica, ali baš i ne zna što bi s preostale dvije.

Napadački dio igre detektuje kao problem:

– Na kraju, hrvatski fudbaleri ne nude dovoljno napadačke prijetnje na ovom takmičenju. Ozbiljan broj prilika stvorili su samo protiv Kanade. Očajnički im nedostaje brzina, a sposobnost igranja loptom njihovih veznjaka prvenstveno koriste kao odbrambeno sredstvo, a ne kao oružje za napad.

“Ne treba vam uvijek ubojit napadač”

Koks na kraju, ipak, zaključuje:

– Pa ipak, teško im je osporiti uspjeh – uprkos ovim slabostima, oni su i dalje disciplinovana, dobro organizovana i metodična ekipa. Osim toga, kao što su razni prethodni prvaci pokazali – posebno Francuska 1998. i 2018. – nije vam uvijek potreban ubojiti napadač da biste osvojili titulu.

– Ako Hrvatska može da dominira u posjedu lopte u svoje sljedeće dvije utakmice i nastavi da bude čvrsta u odbrani, mogla bi da završi jedno mesto bolja nego prije četiri godine – ističe engleski analitičar.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: Web Hosting
Back to top button