FUDBAL

O FUDBALSKOJ ELITI “Hrvatska je jedina, Srbi nisu uspjeli”

Španski dnevni sportski list “Marka” istakla je Hrvatsku kao jedinu selekciju iz bivšeg komunističkog bloka koja je ušla u fudbalsku elitu.

Podsjećajući na fudbalski put Hrvatske od njene samostalnosti, ali i priznanja FIFA, “Marka” navodi da je Hrvatska nastupila na šest od mogućih sedam svjetskih prvenstava.

Od tih šest takmičenja, u 50 odsto slučajeva plasirala se među posljednja četiri tima.

U Francuskoj 1998. je bila treća, u Rusiji prije četiri godine druga, a u utorak će protiv Argentine tražiti prolazak u drugo finale SP u nizu.

“Marka” potom taj učinak upoređuje s učincima najjačih evropskih reprezentacija pa zaključuje da je uspješnija na svojih prvih šest svjetskih prvenstava bila samo Nemačka s četiri ulaska u polufinale.

Italija je to uradila dvaput, a Španija, Francuska, Engleska i Portugal tek jednom u prvih šest pokušaja.

– Hrvati su jedini narod koji je izašao iz raspada država koje su kružile oko Sovjetskog Saveza, a koji se uključio u elitu svjetskog fudbala – ističe se u tekstu.

– Nijedna od preostale 24 reprezentacije koja su danas u UEFA, a koje su bile dio ‘gvozdene zavese’, nije ni blizu uspjeha koje je ostvarila Hrvatska. S druge strane granice, Srbi nisu uspjeli da izvedu uspješan miks prirodnog talenta s takmičarskom oštrinom koji je Hrvatsku učinio timom koga se svi ostali plaše – navodi Marka.

Potom se podsjeća da je Srbija od raspada Jugoslavije samo jednom iz pet pokušaja prošla grupnu fazu na svjetskim prvenstvima, a da je Bugarska predvođena Hristom Stoičkovim samo jednom, 1994. godine na SP-u u Sjedinjenim Američkim Državama, uspjela da uđe među četiri, što je Hrvatska nadmašila 2018. plasmanom u finale.

Tri pojavljivanja Hrvatske u polufinalu svjetskih prvenstava od 1991. nadmašuju svojim učinkom samo Brazil, Njemačka i Holandija.

Oni su u istom razdoblju četiri puta bili u polufinalima.

Poređenja radi, Hrvatska ima oko četiri miliona stanovnika, Brazil 214 miliona, Njemačka više od 83 miliona, a Holandija 17,5 miliona.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button