ATPTENIS

Nadal sve dalje od penzije

Rafael Nadal je juče poslao jasnu poruku da ne razmišlja o skorom odlasku u penziju. Španac je pojačao stručni štab i to je najbolji dokaz da planira da ostane na terenu, iako je prije samo nekoliko mjeseci izgledalo da kraj karijere nije daleko.

Kralj šljake je prošle nedjelje ostao bez jednog od trenera sa najdužim stažom kod njega, Fransiska Rojga (od 2004), ali čim je odmah izabrao nasljednika, to znači da je izmena planirana.

Gustavo Markačo, jedan od stručnjaka u Nadalovoj akademiji u rodnom Manakoru na Majorci, brinuće o njegovoj formi u narednim godinama. Da Rafa razmišlja o povlačenju, sigurno ne bi angažovao jednog od glavnih trenera u akademiji i na taj način je oslabio.

Ovako je jasno da je plan da nastavi da se takmiči a od pojačanja očekuje da svojim znanjem pojača njegovu igru. Markačo je Argentinac, ima 45 godina ali ne mnogo uspešnu igračku karijeru iza sebe. Njegov najbolji rejting je bio na 284. poziciji 2004.

– Gustavo radi u Akademiji Rafa Nadal od aprila 2021. i veoma se dobro uklopio – istakao je 22-struki gren slem šampion.- Uveren sam da će mnogo pomoći kako bismo nastavili naš put.

Iako ne mnogo uspešan kao teniser, Markačo ima čime da se pohvali u trenerskoj karijeri. Radio je sa zemljacima Gvidom Peljom, Maksimom Gonsalesom i Paulom Ormaečeom, a najveći uspeh je postigao sa Huanom Monakom probojem u prvih 10. S obzirom da je Monako odličan Rafin prijatelj, jasno je od koga je Markačo dobio preporuku. Tokom rada u Akademiji, bio je zadužen za treniranje Haumea Munara.

Markačo će imati ulogu druge ili treće violine u stručnom štabu.

Prva ostaje Karlos Moja, inače bivši šampion Rolan Garosa i broj 1. Rafin zemljak sa Majorke, zamenio je 2016. Tonija Nadala, sa kojim je 14-struki šampion Rolan Garosa radio od juniorskih dana. Njegov zadatak je bio da popravi Nadalov servis.

Druga će najverovatnije biti Mark Lopes, specijalista za dubl koji se pridružio pre godinu dana. Najbolji je Rafin prijatelj na ATP turu, a proletos se penzionisao. Nadal i Lopes su više puta igali u dublu, najveći uspesi su im zlatna medalja na Olimpijadi u Rio de Žaneiru i dve titule na mastersu u Indijan Velsu. Lopes je sa prezimenjakom Felisijanom pobedio i na Rolan Garosu.

Nema sumnje da će Lopesova uloga biti da popravi Rafinu igru na mreži kako bi skratio poene, jer sa 36 godina i on oseća da mu više ne odgovara preduga igra kao nekada.

Sva trojica će se smenjivati na turnirima, deliti vreme, s tim što bi Moja trebalo uvek da bude na najvećim takmičenjima. Nadal koji ovog decembra jedini od najvećih asova nije odigrao nijednu egzibiciju, poslednjih dana godine startuje na Junajted kupu u Sidneju. Društvo će mu praviti Lopes i Markačo, dok se Moja očekuje u Melburnu.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button