FUDBAL

FIFA PRELOMILA Evo kako će izgledati Svjetsko prvenstvo ubuduće

FIFA je potvrdila promjene koje će se dogoditi na sljedećem Svjetskom fudbalskom prvenstvu. Kako piše The Athletic, od 2026. godine će na prvenstvo ići 48 reprezentacija umjesto dosadašnje 32.

U prvom će krugu biti 12 grupa po četiri reprezentacije, a dalje će proći sve prvoplasirane i drugoplasirane, te osam najboljih trećeplasiranih ekipa iz grupe. Tako će se igrati 104 utakmice u 39 dana.

Time će FIFA dobiti još 40 utakmica na svom najvećem takmičenju. Dosad su se u formatu s 32 reprezentacije igrale 64 utakmice. Postojala je mogućnost i da se sve reprezentacije podijele u grupe s po tri ekipe, no izgleda da se od te ideje odustalo.

Od dodatnih 16 reprezentacija na svjetskom prvenstvu tri mjesta trebale bi dobiti azijske reprezentacije, četiri afričke, dva sjevernoameričke, dva južnoameričke, tri europske i jedno pacifička. Zadnji učesnik dobiće se međukontinentalnim razigravanjem. Europske kvalifikacije počeće u martu 2025. godine i trajaće godinu dana.

Svjetsko prvenstvo 2026. godine bit će prvo u istoriji koje će organizovati tri domaćina – Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada. Podsjetimo, dosad je jedino svjetsko prvenstvo koje nije imalo jednog domaćina bilo ono 2002. godine, koje se održalo u Japanu i Južnoj Koreji.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button