FUDBAL

NEPOBJEDIVI SLOVENAC Čeferinu treći mandat u UEFA

Predsjednik UEFA Aleksander Čeferin ponovo je aklamacijom dobio treći četvorogodišnji mandat, na Kongresu evropske kuće fudbala u Lisabonu.

Čeferin, 55-godišnji slovenački advokat, preuzeo je čelo Uefa 2016. godine poslije suspenzije Mišela Platinija, a ponovo je imenovan na funkciju 2019.

– Od srca vam zahvaljujem na jednoglasnoj podršci. Mnogo mi znači. Velika je čast, ali prije svega odgovornost prema vama i fudbalu – rekao je Čeferin u obraćanju članovima Kongresa.

Čeferin je tokom godina umio da se nametne, suprotstavio se predsjedniku Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đaniju Infantinu oko projekta da se svjetska prvesntva održavaju na svake dvije godine, što je kasnije i odbačeno, ali je i uspio i da spriječi nekolicinu elitnih klubova da osnuju sopstveno takmičenje Super ligu.

Tri kluba – Real Madrid, Barselona i Juventus nastavili su da pružaju otpor toj odluci i osudili su UEFA zbog, kako su naveli, zloupotrebe dominantnog položaja.

Čeferin je nešto prije ponovnog izbora sa govornice Kongresa oštro napao Super ligu.

– Srećom, sramota nikoga nije ubila. Super liga se za nekoliko mjeseci pretvorila u basnu o Crvenkapi. Ali niko se ne zavarava jer su to dvije vizije svijeta koje se sukobljavaju. Cinizam protiv morala, sebičnost protiv solidarnosti, pohlepa protiv dijeljenja, trka za profitom protiv trke za trofejima – naveo je Čeferin.

On sada može da nastavi svoja dva projekta – reformu finansijskog fer-pleja uvođenjem neke vrste gornje granice plata, naknada za transfere i provizija koje se isplaćuju agentima i novi format Lige šampiona koja će se od sezone 2024/2025 povećati sa 32 na 36 učesnika.

Televizijska prava za to takmičenje su prodata za rekordnu sumu od 15 milijardi evra za tri godine, od 2024. do 2027. godine.

Čeferin je, takođe, nedavno ukazao na mogućnost revizije pravila o djelimičnom vlasništvu klubova koja zabranjuju investitorima da posjeduju više klubova koji učestvuju u istom takmičenju.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: moon chocolate bar 250mg
Back to top button