EVROPAKOŠARKAREGION

KAKO UGODITI „VEČITIM“ RIVALIMA; ABA liga na ispitu zrelosti

Zamrsilo se. Ponovo. Sa večitima je kao sa razmaženom decom – sve uvek mora na teži način.

Do pre tri dana Zvezda je bila “problematična”, odbijala je da zbog KLS finala prihvati raspored odigravanja finalne serije koji je objavila ABA – a sada Partizan ne želi da prihvati promenu termina i očekuje isto tako da mu se izađe u susret.

Kao i Zvezda, i crno-beli, naravno, nude argumente kojima osporavaju odluku regionalne lige o pomeranju termina finalne serije. Sve ovo liči na situaciju da su svi u pravu i da niko nije u pravu.

Pošto su čelnici regionalnog takmičenja postigli kompromisno rešenje na sastanku sa KLS, i činilo se razmrsili Gordijev čvor, udovoljili svima, imamo novu zavrzlamu tako dostojnu odnosa Zvezde i Partizana.

Ponovo će direktor ABA Milija Vojinović morati da upotrebi svo svoje pregovaračko umeće ne bi li našao zajednički jezik, sada sa Partizanom.

Ako ABA sebe smatra ozbiljnim takmičenjem, a teži tome, krajnje amaterski bi bilo da ponovo menja datum, ali isto tako ni Partizan, kao veliki klub koji drži do sebe, teško može sebi dozvoliti da par dana pred finale prihvati da mu remete pripremu jedne tako organizaciono zahtevne utakmice.

ABA liga je na novom ispitu zrelosti – ponovo zbog najbitniji aktera lige Zvezde i Partizana.

Kako se ulazi u cajtnot, već u toku dana situacija bi trebalo da bude jasnija.

ABA i Partizan sada moraju da ispregovaraju pa ćemo, valjda, do kraja večeri konačno sa sigurnošću moći da kažemo kada će biti odigrana prva utakmica finalne serije regionalnog takmičenja između Partizana i Zvezde, kog dana i u koliko sati. Da se to utvrdi pa da se konačno svi akteri koncentrišu na teren.

Ili sledi totalna neizvesnost.

Zasad se jedino zna ono što se znalo odavno, da je Partizan domaćin prva dva meča, dok je sve drugo u magli.

Ako su navijači oba naša kluba želeli predigru protkanu saopštenjima, igrama van terena, bolje od ovog nisu mogli da dobiju.

Crta se jedna zaista zanimljiva serija.

Podsećamo, pobednik velikog finala, osim Evrolige, izboriće se i za epitet najtrofejnijeg kluba u regionu – trenutni odnos titula Zvezde i Partizana je 6-6.

Hronološki, evo kako je poslednjih dana teklo prebacivanje lopte u četvorouglu ABA-KLS-Zvezda-Partizan:

– KLS je 31. maja odredio početak finalne serije za 12. jun.

– ABA liga je 3. juna objavila početak finalne serije takođe za 12. jun

– Crvena zvezda se istog dana oglasila i poručila da nema nameru da igra ABA finale dok ne završi Superligu.

– Potom, direktor ABA lige Milija Vojinović najavljuje razgovor sa KLS čelnicima.

– Sastanak ABA I KLS rukovodstva, dolazi se do kompromisnog rešenja: Superliga počinje 9. juna, drugi meč igra se dva dana kasnije i eventualni treći 12. juna. ABA pristaje na pomeranje i prihvata da finalna serija krene 13. juna.

– Istog dana, dakle 8. juna, kada su ABA I KLS dogovorile datume, šalju Zvezdi i Partizanu dopise da se izjasne do kraja dana – da li pristaju na ovakav raspored.

– Zvezda je dala saglasnost, ali Partizan nije.

– U toku večeri 8. juna sportski direktor Partizana Zoran Savić šalje pismo ABA ligi u kojem je obrazložio odluku kluba da ne pristane na promenu datuma i pita čelnike takmičenja da obaveste o satnici odigravanja prvog meča 12. juna. B92

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button