EUROKUPOVIFUDBAL

Sabah doveo šejtana pred vrata Humske

Fudbaleri Partizana dočekuju azerbejdžanski Sabah u revanšu 3. kola kvalifikacija za Ligu konferencije sa saznanjem da bi eliminacija bila kobna – po sve.

Takozvani “parni valjak” se nalazi na rubu ispadanja iz Evrope već na prvom stepeniku, a iako poraz nikome nije opcija, svi su svesni da bi on bio zaista tragičan.

Budućnost crno-belih odavno nije svetla, ali izostanak već uračunatih 7.000.000 evra od grupne faze značila bi potpuni slom kluba, koji iovako obitava na tananim nožicama.

Dodajmo i katastrofu od klupskog koeficijenta koji bi dodatno bio srozan, pa je jasno da ove večeri od 21.00 nikako nije vreme za umiranje.

Srpski nacionalni koeficijent već je debelo u minusu, tačnije, Vojvodina, TSC i Partizan su na 0/5 kada su u pitanju bodovi ovog leta, pa je sve izvesnije da ćemo skliznuti od 11. mesta do izvan najboljih 15, a to znači vraćanje u blato ranih kola kvalifikacija…

U skladu sa imenom rivala iz Azerbejdžana, ovih dana popularno je citiranje pesme “Zabranjenog pušenja” koja glasi: “Dok čekaš Sabah sa šejtanom”.

Partizan ga, evo, čeka, možda i nesvestan da je on pred vratima Humske, dok bi na umu mogao da ima stihove iz iste numere koji ne obećavaju da će biti bolje dok se nešto ne promeni.

“Rek'o ti je da život teče dalje,

rek'o ti je da ima jos žena,

a ti si mu široko otvorio dušu

i pustio u nju šejtana.”

Tragična je bila i igra Partizana u prvom meču protiv Sabaha u Azerbejdžanu, a krajnji rezultat od 0:2 puka sreća za srpski tim.

Statistika iznad dovoljno govori da je srpski tim bio potpuno bezvoljan i ravan kao linija pacijenta čije je srce prestalo da kuca.

Najveća zahvalnost tome što šansa i dalje postoji duguje se golmanu Aleksandru Jovanoviću, koji je odbranio penal i nekoliko čistih šansi protivničkim igračima.

“Moramo imati jedan gol prednosti do nekih 60-70 minuta. To je neki realan scenario. Najbolje bi bilo, naravno, da bude 2: u prvih 20 minuta, tad bi utakmica već bila skroz drugačija. Međutim, opet kažem, ako gledamo realno, to je da imamo jedan gol viška makar do 60-70 minuta, da imamo šansu da okrenemo utakmicu. Tako da to je neki, da kažem, plan. Ali opet, utakmice se ne planiraju. To se dešava, imaš neki plan koji je na početku, kasnije se to sve, u odnosu na utakmicu kako ide, namešta i mi igrači, u odnosu na protivnika, igru…“, rekao je Jovanović u sredu gostujući na TV Prva.

To je dobar plan, ali sa igrom iz prvog meća biće nestvarno teško sprovesti ga u delo. Teško je istaći šta je bilo loše u predgrađu Bakua, jer bi sve do jednog segmenta igre trebalo promeniti za revanš.

Promaja koja je duvala u odbrani ne sme se ponoviti, posebno po bokovima gde će krilni igrači morati više da pomažu bekovima. Jovanović se našao na vetrometini koja ga je na kraju slomila.

Tačnije, učinio je to Bojan Letić, evrogolom i asistencijom koja bi lako mogla da se upiše kao još jedan njegov pogodak. Dugo neki igrač nije razorio Partizan po strani kao što jeste bivši član Radničkog iz Niša pre sedam dana.

Zato će upravo jedna od dve promene u startnoj postavi biti na desnoj strani odbrane gde će Aleksandra Filipovića zameniti Aranđen Stojković.

Ali, isto tako bi stručni štab morao da skrene pažnju Ksanderu Severini da mora da igra u oba smera, te da je neophodan u zatvaranju kompletne linije zajedno sa novajlijom iz TSC-a.

Igor Duljaj je najavio da će Partizan izgledati potpuno suprotno od igre u prvom meču, ali osim još jedne nužne izmene na poziciji plejmejkera Natho – Kalulu, pitanje je šta bi epohalno mogao da promeni.

Biće da je trener crno-belih mislio na malokrvan odnos igrača prema dresu i terenu koji je pre jedne sedmice bio, blago rečeno, skandalozan.

“Ova utakmica je važna za nas. Verujem da će igrači pocepati ovaj teren koji je nov napravljen, pa neka ga ponovo prave. Ne smemo da preskačemo redosled – ne jurimo tri gola nego dva. Agresivno i pametno da igramo 90 minuta, 120, koliko god da bude, tražim od njih da svi daju maksimum”, izjavio je Duljaj.

Jaka izjava koja bi morala nekako da dopre do ušiju igrača Partizana, posebno stranaca.

Tračak nade pruža završnica meča protiv niškog Radničkog od nedelje uveče u kojoj je Partizan gubio do 79. minuta, a onda za nepunih 10 uspeo da preokrene i uz izuzetnu partiju Ksandera Severine slavi pred oko svega 2.500 navijača.

Koliko će ih sada biti, teško je reći. Sudeći po najavama na mrežama i forumima, bojkot sa južne tribine će uzeti danak i uspeće, iako bi baš u ovom momentu podrška bila od krucijalne važnosti za igrače.

Oni je jesu zaslužili, ali se ne očekuje atmosfera za pamćenje ove večeri u Humskoj ulici.

A u slučaju da Partizan ovako rano ispadne iz Evrope, biće potreban veliki napor da se opravda novi debakl. B92

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button