FUDBALREGION

Srbija pred djecom rezerviše EURO

Fudbalska reprezentacija Srbije na dobrom je putu da prekine post dug 24 godine i obezbedi plasman na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

U grupi G nikad lakših kvalifikacijama “orlovi” posle tri odigrana meča dele prvo mesto sa Mađarskom, upravo protiv koje bi već na polovini ciklusa mogli da “čekiraju” kartu za Nemačku naredne godine.

Dva rivala sastaju se ovog četvrtka od 20.45 na stadionu “Rajko Mitić”, a duel dočekuju sa po sedam bodova na vrhu tabele.

Na kontinentalni šampionat plasman će ostvariti po dve selekcije, a budući da Bugarska ima samo dva boda iz četiri odigrana meča, te da Srbija ima pobedu nad Crnom Gorom (četiri boda) u gostima i da će oba rivala dočekati u drugoj polovini kvalifikacija, jasno je da bi večerašnji meč mogao mnogo toga da odluči.

Naravno, ukoliko bude dobijen, kao i naredni kroz tri dana u Viljnusu protiv poslednje plasirane LItvanije (samo jedan bod).

Deca kao najveća podrška

Srbija je favorit, tu nema dileme ni u izjavama Dragana Stojkovića, a ni Marka Rosija.

Međutim, otežavajuća okolnost za Srbiju biće odsustvo navijača usled kazne zbog incidenata u Podgorici u martu. Što bi, u neku ruku, mogla da bude i prednost za nacionalni tim.

Na tribinama će pravo prisusstva imati deca do 14 godina, a njihov krik sa tribina često je bio dodatna motivacija za igrače na terenu, što smo već videli prošle godine u meču Lige nacija protiv Švedske.

Tada se oko 20.000 mališana popunilo tribine našeg najvećeg stadiona i isključivo pozitivnom energijom pogurali su Dušana Tadića i drugove ka pobedi i i kasnijem plasmanu u “A” diviziju tog takmičenja.

Kada smo kod Tadića, kapiten će u naredna dva meča protiv Mađarske i Litvanije, ukoliko sve bude po planu, doći do brojke od 100. odigranih utakmica u dresu sa državnim grbom. I to ga uopšte ne dotiče.

“Iskreno, ne znači mi ništa! Lepo je kad imaš određeni broj nastupa, ali u prošlosti šta se dešavalo zbog nastupa ostao mi je gorak utisak u ustima i nekako mislim da nije bitno koliko imaš nastupa nego šta si ostavio iza sebe. Koliko si pomogao, dao golova i namestio, značajno uradio, išao na EP i SP… A recimo Slaviša Jokanovića ima 50, a sve je igrao. Lepo jeste, ali nije preterano značajno. Bitno je šta ostaviš iza sebe. Lepo jeste, ali nije preterano značajno”, poručio je Tadić.

Okosnica tima duže vreme je na okupu

Srbija neće mnogo menjati tim od onoga koji je izneo Mundijal u Kataru, prethodno izdanje Lige nacija, te dosadašnji tok kvalifikacija za EURO.

Na golu će biti Vanja MIlinković-Savić, a ispred njega sve uigranija trojka Nikola Milenković – Nemanja Gudelj – Strahinja Pavlović.

Ofanzivni bekovi takođe ostaju isti, a to su Andrija Živković i Filip Kostić, dok će u sredini za “zaključavanje” sredine terena biti zaduženi Ivan Ilić i Nemanja Maksimović.

Za kreaciju će se brinuti kapiten Dušan Tadić i novi igrač saudijskog Al Hilala Sergej Milinković-Savić, dok će njegov klupski drug i najbolji strelac u istoriji reprezentacije Srbije, Aleksandar Mitrović, pokušati da dokaže da mu odlazak iz evropskog fudbala nije “otupeo oštricu“.

Jer, upravo pričajući o njemu se selektor Mađarske Marko Rosi hvatao za glavu na konferenciji za medije uoči utakmice u Beogradu.

“Ne možemo da govorimo o Arabiji kao slabom takmičenju. Naročito sada. Mnogi igrači, veliki igrači su sada tamo. Idu ka većem nivou. Mislim da se geografija fudbala promenila, a njih dvojica (Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić) sada su tamo jer su među najboljima u Evropi na svojim pozicijama. Tadić je prešao Fenerbahče, a ni Turska nije toliko jaka liga. Ako pogledamo poslednja tri gola koja je postigao Mitrović, to je bilo neverovatno”, uhvatio se za glavu Rosi.

Ipak, i njegov kolega na klupi Srbije Dragan Stojković Piksi “stao je mirno” kada je govorio o radu mađarskog selektora, odnosno, igračima koje ima na raspolaganju.

“Od dolaska Rosija mnoge stvari su se promenile, igraju u istom sistemu kao mi. Ono što krasi Mađare je, pre svega, izuzetno samopuzdanje. Dobre igre i rezultati su doprineli tome. Nekad nisu verovali, a sad zaista veruju da mogu da pobeđuju velike ekipe. Krasi ih kolektivan duh, imaju nekoliko vrhunskih igrača, Soboslaj je član Liverpula, nije Klop toliko lud da ga uzme ako nema kvaliteta. Da ne nabrajam dalje. Bez obzira na to što je Soboslaj lider tima, mislim da su kao tim zaista sazreli i da imaju to samopouzdanje”, rekao je Piksi.

Srbija će ulogu favorita na papiru morati da dokaže na terenu, a u tom slučaju će biti izuzetno blizu “skidanja mraka” dugog 24 godine.

Digitroni će u Srba uvek biti upaljeni, do samog kraja kvalifikacija, ali neoboriva je činjenica da bi baš ovaj meč mogao da nas spase mnogih glavobolja i kalkukacija, te da na pravi način najavi iskorak reprezentacije Srbije u odnosu na Svetsko prvenstvo.

Tada smo sa velikom euforijom otišli put Katara, a vratili se pokisli i sa svešću da nam fali još mnogo do igranja takmičarskog, turnirskog fudbala.

Na ovakvim utakmicama uči se ulazak u rutinu pobeđivanja, kao i stavlja svima do znanja da si ozbiljna reprezentacija, spremna da među prvima izboriš plasman na EURO.

A onda i tamo pokažeš sve što si naučio i od čega si satkan. B92

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button