EUROKUPOVIFUDBAL

Srpčanin i Banjalučanin blistaju na evro sceni

Srpčanin Aleksandar Glišić ispisao je istoriju jermenskog Alaškerta, a na dobrom putu da to isto učini u poljskom Rakovu je Banjalučanin Vladan Kovačević.
Sjajni napadač je golom protiv Kairata trasirao put ka trijumfu (3:2) i prvoj evropskoj jeseni u istoriji i kluba i države. Briljantni golman je, s druge strane, odbranom penala u 122. minutu preko Rubina (1:0) odveo svoj tim na korak do prve grupne faze UEFA takmičenja ikada.
Glišić i društvo su kao šampioni svoje zemlje krenuli u “lov” na elitu. Prva prepreka im je bio velški Konahs Ki i nju su uspješno preskočili. No, Šerif je u drugom kolu bio prevelik zalogaj za jermenske predstavnike, koji su veliku avanturu nastavili u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope. U njoj su na megdan izašli Kairatu, kojem su mnogi “nalijepili” epitet favorita.

Glišić junak Alaškerta


Pa ipak, s tim se nisu slagali Glišić i društvo. Nakon 0:0 u Almatiju, hrabro su jurnuli na rivala pred svojim navijačima, vodili 1:0 i 2:1, meč je potom ušao u produžetke, u kojem je glavna figura bio nekadašnji centarfor Crvene zemlje, Tekstilca, Radnika, Zvijezde… Igrao se 104. minut kada je Glišić matirao Stasa Pokatilova za 3:2 i, ispostaviće se kasnije, najveću pobjedu u istoriji jermenskog fudbala. Alaškertu sada slijedi plej-of za LE protiv Rendžersa i sigurno je da neće istaći bijelu zastavu. A ukoliko škotski velikan i bude bolji, Glišićev tim “u džepu” ime grupnu fazu Lige konferencije.

– Mislim da još nismo svjesni šta smo uradili. Ušli smo u istoriju kao prvi tim iz Jermenije koji je se plasirao u grupu nekog evropskog takmičenja. Na kraju se poklopilo da ja budem junak, ali ovo je uspjeh svih u klubu – trenera, igrača, uprave i naših navijača. Kada tvoje ime bude upisano u istoriju, sigurno je da si srećan. Jer, na kraju krajeva, zbog toga se i igra fudbal – izjavio je Glišić za “Glas Srpske”.
Za Srpčanina slijedi još jedan veliki izazov. Div iz Glazgova imaće ulogu favorita u baražu, međutim, niko u Alaškertu ne želi da se preda bez žestoke borbe.

– Sljedeći protivnik je veliki tim sa trenerom Stivenom Džerardom, koji je bio jedan od najboljih veznih igrača u svoje vrijeme. Sad idemo da se dobro odmorimo i spremimo za taj okršaj. Cilj smo ispunili, tako da su ove dvije utakmice samo nagrada za nas. Idemo da uživamo u fudbalu i pokušamo da odigramo najbolje što možemo. A pokazali smo da, kada igramo tako, sve je moguće – zaključio je Glišić.
Na drugom kraju Evrope punim sjajem blista i jedan Banjalučanin. Kovačević se u dresu Sarajeva izborio za status najboljeg golmana Premijer lige, stekao epitet reprezentativca i to “naplatio” transferom u Rakov. I ako je neko mislio da će mu biti potrebno vrijeme za adaptaciju na Poljsku, novi klub i ligu, prevario se.
Vladan je debitovao 17. jula i od tada je uspio da “skine” pomalo nestvarnih pet udaraca sa bijele tačke. Prvo je to uradio u nacionalnom Superkupu protiv moćne Legije, čime je svom klubu već na startu nove kampanje obezbijedio trofej.
Zatim je protiv Pijasta takođe odbranio penal i to u trenutku dok je protivnik vodio 2:1. Banjalučanin je odbranom dao krila saigračima, koji su do kraja meča potpuno preokrenuli i slavili (3:2).
Da sve ovo nije bilo slučajno, Kovačević je pokazao u revanšu drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencije protiv Suduve. Kako nakon 210 minuta fudbala nije bilo pobjednika, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, tokom kojeg je mladi golman upisao još dvije odbrane za ukupni trijumf i prolaz dalje. A šlag na tortu stavio je u narednoj rundi kvalifikacija. Rival je bio favorizovani Rubin, revanš se igrao na njegovom terenu, a domaćin je dobio priliku da u 122. minutu poravna na 1:1. Međutim, Vladan je imao druge planove. Zaustavio je šut Seada Hakšabanovića i Rakov odveo na korak do prve evropske jeseni u istoriji kluba. Posljednja prepreka njemu i saigračima biće neubjedljivi Gent.

– Imam svoje načine da protivnicima odvratim pažnju kad šutiraju penal, ali neka to ostane tajna. Zajedno s trenerom često analiziramo i pojedinačne elemente i same udarce, ali sve se to događa instinktivno i prirodno. U prošlosti sam dosta branio jedanaesterce, ove sezone sam ih skinuo već nekoliko, nadam se da na tome neću stati – pojasnio je Kovačević.
Vladan je aktivan na društvenim mrežama, a posljednji podvig je ispratio objavom fotki iz Kazanja, te porukom:

– Kakav tim, kakva noć, ne želimo da stanemo – napisao je sjajni golman na “Instagramu” uz “hešteg” – “misija rubin kompletirana”.

Rakov pun pogodak

Vladan Kovačević je naglasio da je već sada jasno da je prelazak u Rakov bio pun pogodak.

– Ovo je ambiciozan klub koji je osvajao trofeje i što je meni još važnije, imam priliku da redovno branim. To je jedini način da se dokažem. Uslovi su odlični i dajem sve od sebe da pomognem Rakovu na svim frontovima – zaključio je Kovačević.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: click the next post
Back to top button