BIHFUDBAL

Novi Borac na proljeće: Meleg ključni igrač, najveća konkurencija na krilima

Pripreme fudbalera Borca u Antaliji i kontrolne utakmice pokazale su dosta novih stvari u igri, pa se već sada može reći da će “crveno-plavi” izgledati mnogo drugačije u proljećnim bitkama.

To je u jednu ruku i očekivano jer se desilo mnogo promjena u igračkom kadru. Pet kontrolnih utakmica u kojima su ostvarene dvije pobjede (Kairat 2:1 i Rešovija 2:0), dva remija (Akron 2:2 i Arsenal Tula 0:0), te poraz od Dnjepra (2:3) pokazale su ono što je najavljivao trener Nemanja Miljanović.

Igra je bila brža, fudbaleri dosta agresivniji, sa jakim presingom prema naprijed. Utisak sa strane je i da će ovaj tim krasiti timska igra, jer za razliku od ranijih sezona u timu neće imati velikih zvijezda. Upravo bi jak kolektiv trebalo da bude važna karika na putu ka trećem uzastopnom izlasku na međunarodnu scenu. Od početka ove sezone klub je ostao bez četiri vjerovatno ključne perjanice iz šampionskog sastava. Prvo je otišao Almedin Ziljkić, potom Stojan Vranješ, a u zimskoj pauzi Goran Zakarić i Marko Jovanović. Iako je odlazak takvih igrača teško nadomjestiti čini se da su se pojačanja, iako možda nemaju pedigre kao prethodnici, brzo uklopila i da će donijeti osvježenje u igri.

Uz sve to “crveno-plavi” odavno nisu imali zdravu konkurenciju na svakom mjestu u timu. Tako za mjesto među stativama konkurišu Nikola Ćetković, iskusni Bojan Pavlović i mladi Luka Damjanović, a prednost a sada ima Ćetković koji je branio na većini kontrolnih susreta.

Na desnom beku konkurenti su Dino Ćorić i novajlija Luka Cucin koji jnje ostavio dobar utisak, pa iako je starosjedilac bliži prvoj postavi, Partizanov đak ćže sigurno imati minutažu. Na lijevom beku kandidati za startnu postavu su iskusni Aleksandar Subić, te Marko Kujundžić i mladi Filip Račić. Na kontrolnim utakmicama prednost je dobijao Kujundžić, ali će njih dvojica najvjerovatnije dijeliti minutažu.

Zacementirano mjesto u srcu odbrane ima Aleksadar Vojnović, dok za njegovog parnjaka konkurišu mladi reprezentativac BiH Đorđe Milojević i Strahinja Bošnjak, a šansu iz prikrajka vreba junior Luka Drča.

U veznom redu ne bi trebalo da bude puno dilema, jer su veoma blizu startne postave Amar Begić, novajlija Goran Brkić i Dejan Meleg, momak koji je na pripremama ostavio odličan utisak. Miljanović mu je dao slobodu, koja očigledno prija nekadašnjem članu Ajaksa, pa će ključevi Borčeve igre biti u njegovim nogama.

Alternative u vezi su Donald Mols, koji nije bio sa ekipom na pripremama u Turskoj, te mladi Dejan Popara i Boro Erić. Na krilnim pozicijama je možda i najžešća konkurencija, jer za dva mjesta konkuriše šest fudbalera. Novajlije Toni Jović, Obren Cvijanović i Ferhat Ajaz su ostavili dobar utisak, kao i Milan Vušurović, Enver Kulašin i David Čavić. Ako je suditi po viđenom u Antaliji prednost bi bar za sada trebali da imaju Vušurović i Cvijanović. Pozicija u vrhu napada rezervisana je za Jovu Lukića koji više iz predostrožnosti trenirao nekoliko posljednjih dana. Rezervna opcija je Panajotis Moraitis, a tu je i mladi Vasilije Jotić. Na nekim pripremnim mečevima u napadu je bio Jović i može se reći da se dobro snašao.

Naravno sastav Borca u proljećnim mečevima zavisiće i od eventualnih povreda, kao i kartona, a ne smije se zaboraviti ni pravilo zaštićenom godišta (dva igrača do 21 godine moraju početi utakmicu, a jedan mora stalno biti na terenu), kao i limitiran broj stranaca (maksimalno četiri na terenu, a pet u protokolu). Borac ih sada u svojim redovima ima sedam. To su: Cucin i Brkić (Srbija), Jović (Hrvatska), Vušurović (Crna Gora), Mols (Kamerun), Moraitis (Grčka) i Ajaz (Švedska/Turska). Olakšavajuća okolnost je da je Meleg dobio pasoš BiH. Sve u svemu pred Banjalučanima je izazovno proljeće u kojem je cilj jasan – izlazak na evropsku scenu. (Glas Srpske)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button