BICIKLIZAM

Da li je doping samo ružna prošlost biciklizma?

Predsjednik Međunarodne biciklističke federacije (UCI) David Lapartien insistira da “nema razloga u sumnju” u nastup Tadeja Pogačara na Tur d'Fransu.

Dvadesetdvogodišnji Slovenac je odbranio titulu na Turu, nakon impresivnih vožnji na usponima na Alpe i Pirineje.

Tokom većeg dijela trke, kada je postalo jasno da će opet osvojiti Tur, a s obzirom na skoriju istoriju biciklizma, javnost je često pominjala potencijalni doping.

– Imamo mnogo doping kontrola da im pokažemo da griješe. Na primjer, imao sam tri kontrole u jednom danu – dvije prije trke i jednu poslije trke. Mislim da je to dovoljan dokaz da griješe – rekao je Pogačar.

Slovenac nije ljut zbog pitanja koja bi mnoge na njegovom mjestu iritirala.

– To su neprijatna pitanja zbog loše istorije biciklizma. Potpuno ih razumijem. Nisam se spremio za njih. Ja samo vozim svoj bicikl i šta bude, biće. Izboriću se s tim. Ja sam dobar dečko, sa dobrim obrazovanjem i nisam neko ko traži prečice – istakao je Slovenac tokom Tura.

Prvi čovjek svjetskog biciklizma Lapartijen je odbacio bilo kakvu mogućnost tehnološkog ili koncencionalnog dopinga.

– Imam slike Pogačarovog bicikla i sve je čisto u vezi sa skreniranjem mašine. Kao predsednik UCI vjerujem međunarodnoj anti-doping agenciji u Lozani – rekao je Lapartijen za “Gardijan”.

Pogačarov tim, UAE Tim Emirati je često pod lupom javnosti zbog direktora i izvršnog predsjednika Maura Đanetija.

Đaneti je bio menadžer Sunije Duval tima 2008, kada je njihova najveća zvezda Rikardo Riko uhapšen na Tur d'Fransu zbog pozitivnog testa na novu generaciju krvnog dopinga EPO.

Riko je otpušten, kao i njegov timski kolega Leonardo Pijepoli, a ekipa se povukla sa Tura.

Đaneti je insistirao da je bio potpuno nesvjestan bilo kakve upotrebe dopinga u ekipi.

Huan Hose Kobo, koji je takođe vozio za Sunije Duval, osvojio je 2011. špansku Vueltu kao član Geoks-TMC tima čiji je menadžer takođe bio Đaneti.

Međutim, osam godina kasnije Kobu je oduzeta titula jer je proglašen krivim za kršenje anti-doping pravila na osnovu otkrivenih nepravilnosti u njegovim biološkim pasošima iz 2009. i 2011.

– Mogu da pričam samo o sebi. Kada sam upoznao Maura on je bio super prema meni, super osoba i vjerujem da je prošlost prošlost. Novi biciklizam je mnogo ljepši sport nego prije. Ali mogu da pričam samo o sebi – prokomentarisao je Pogačar tokom dijela Tura na Pirinejima pitanja o Đanetiju.

U međuvremenu, oglasio se i Đaneti lično.

– Hvala Tadeju na riječima koje predstavljaju realnost kojoj prisustvujemo u divnom periodu biciklizma. Danas kao i mnogi ostali menadžeri, vjerujem u ovaj sport i ovu novu generaciju. Prije je bila potpuno drugačija kultura i mentalitet. I dalje imam noćne more od vođenja prethodnih timova. Danas spavam mnogo bolje. Sistem je doveo sport u red i potpuno ga transformisao. Razumijem da trenutno jezgro biciklista pati zbog grešaka iz prošlosti, ali sam uvjeren da se sport promijenio i da možemo biti ponosni i da vjerujemo u ono što vidimo – rekao je Đaneti.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button