EVROPSKE LIGEFUDBAL

Bonući: Tim čini deset majstora, deset dobrih igrača i četiri mazge

Legenda Juventusa Leonardo Bonući ponudio je svoije viđenje šta treba da ima jedan vrhunski tim i to na vrlo zanimljiv način.

– Lijepo je truditi se da se igra lijepo, ali moraš i da se žrtvuješ, da budeš skroman. Davati 100 odsto nije dovoljno, svi moraju da daju 101 odsto. Ako pogledate istoriju i vidite u kojim je erama Juventus osvajao, vidjećete da smo uvijek imali 10 vrhunskih igrača, 10 dobrih igrača i četiri mazge u timu. Svi moraju da imaju isti mentalitet i da misle: ‘Ovo moramo da pobijedimo’. Nebitno kako. Samo da bodovi stignu kući – slikovito objašnjava Juventusova legenda.

A kad priča Bonući – sjediš i slušaš. Posebno kad priča o Juventusu i već pomenutoj smjeni generacija. I pogrešnoj ideji da se Juve odrekne tradicije.

– U posljednje dvije sezone smo je sklonili na strane, zbog želje da nešto uradimo drugačije, mislilo se da istorija Juventusa može da se promijeni. Međutim, ja vjerujem – a o tome sam pričao i sa Bufonom i sa Kjelinijem – da Barselona pobjeđuje tako kako pobjeđuje zato što je to njena istorija još od dana Johana Krojfa. Liverpul pobjeđuje na svoj način, jer je to njihova istorija. A u Juventusu, imamo svoju istoriju – rekao je.

Tako je i bilo sve dok Juve nije rešio da “iskoči iz šina” dovođenjem Kristijana Ronalda. Klupski brend je dobio na globalnoj vrijednosti, ali na terenu eksperiment nije uspio. Ne samo Ronaldovom krivicom, već i zato što su njegov dolazak drugi igrači Juventusa pogrešno shvatili.

– To je problem. Ideja da jedan igrač, makar bio i najbolji na svijetu, može da Juventusu garantuje pobedu. Kristijanovo prisustvo je imalo veliki uticaj na nas. Sami treninzi sa njim su nam donijeli nešto, ali podsjvesno su igrači počeli da misle da je samo njegovo prisustvo dovoljno. I počelo je. Malo manje rada na treningu, manje skromnosti, manje žrtve, želje da budeš uz saigrača dan za danom. Vidjelo se to – podvukao je Bonući.

Tako se i došlo do toga da Juve spas sezone traži u peharu Kopa Italije. Bonući ipak smatra da je pobjeda nad Atalantom imala mnogo veći uticaj od pukog osvajanja trofeja. Plasman u Ligu šampiona je obezbijedio tek u posljednjem kolu prvenstva.

– U finišu prošle sezone smo zauzeuli četvrto mjesto i osvojili Kup zato što smo ponovo postali tim. Da si pred te utakmice u svlačionicu ubacio komad drva zapalio bi se koliko je varničilo. Falilo nam je to. Možda smo prije toga samo pokušavali da dodamo loptu Kristijanu misleći da će on sve da nam riješi. Ali Kristijanu je tim bio potreban koliko i on nama – zaključio je.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button