BIHFUDBALREGION

Zlatan Muslimović: Volim Partizan, Mančester nije za mene, a u reprezentaciji BiH postojali su dvostruki aršini

Prvi igrač iz BiH poslije rata u Italiji bio je Zlatan Muslimović. Upravo je nekadašnji fudbaler Geteborga, Udinezea, Parme, Atalante, PAOK-a i brojnih drugih klubova bio gost emsije Moja priča, banjalučke Elta televizije.

Muslimović je 1994. godine otišao u Švedsku. Kao dijete i mladić igrao je za švedske klubove Habo i Huskvarna. Nastavio je karijeru igrajući za mlađe kategorije slavnog švedskog kluba pa prvi tim IFK Geteborga. 2000. godine odlazi u Italiju u Udineze. Za Udineze je odigrao samo dvije utakmice. Veći dio svoje karijere u Kalču je proveo na pozajmicama u Peruđi, Pistojezeu, Askoliju, Padovi, Riminiju, Mesini, Parmi. U svim tim klubovima igrao je sa pregršt dobrih igrača, klesao se kroz duele i treninge sa štoperima svjetskog kalibra, Barzaljijem, Serđom Porinijem, Koutom, Kanavarom…

– Gledajte možda je moja najveća greška bila što sam mlad došao u Italiju, koja je tada imala najjaču ligu na svijetu. Međutim, ko može da odbije poziv iz Serije A?! Sjećam se naravno duela sa Barzaljijem. Tadašnji trener u Askoliju me je molio da na treningu pred utakmicu malo “prikočim” da ne bih ga povrijedio, jer je znao da dajem uvijek 100%. Kaže, uvuci malo te laktove Musli. Mi smo tada bili u Seriji B (Askoli) i trener mu je govorio, vidi “Barza” ako tako nastaviš ne možeš igrati ni u Seriji C, a znamo kakvu je karijeru Andrea kasnije napravio sa Juventusom i sa Italijom, sa kojom je bio prvak svijeta, uz osmijeh priča Muslimović i dodaje:

– Mi u Padovi i dolazi nam Serđo Porini, legenda, kapiten Juventusa. Tada je već bio u godinama i došao je da nam pomogne. Uživali smo, sjajan čovjek, odlični savjeti. Mnogo je meni lično pomogao u mom sazrijevanju, priznaje Zlatan Muslimović.

Muslimović je dobar prijatelj sa Ivicom Ilijevom, sportskim direktorom Partizana još iz perioda kad su zajedno nosili dres Mesine.

– Ivica je sjajan lik. Mnogo ga volim. Njega, njegovu, porodicu. Srčan je, emotivan, kakav je bio kao igrač, takav je sada na funkciji u Partizanu. Nije lako biti u njegovoj koži sada u Partizanu. Veliki je to klub, veliki su tu pritisci, treba to sve “hendlovati”, Iliev to sjajno radi, ne znam da bih ja mogao to, svaka mu čast, konstatuje Muslimović.

Parma je takođe ostala u srcu Zlatanu Muslimoviću. Iz perioda dok je nosio dres “mlijekadžija” izdvojio je par imena. Fernanda Kouta, Igora Budana i trenera Klaudija Ranijerija.

– Fernando Kouto je neviđen profesionalac. On svojom igrom, primjerom ukazuje mlađima kako treba da se odnose prema igri, treningu, uvijek na 100%. Jak u duelu, kad ga neko “otvori” pruža prvi ruku, nema problem bilo kakav, sjajan dasa. Igor Budan je imao tešku priču, šest puta je operisao  koljena, ali je bio majstor fudbala, realizator “ubica”. Drag momak. Što se tiče Klaudija Ranijerija. Zvali su ga “tata”. Nevjerovatan lik, sa posebnim stilom prilaska igraču, on to tako radi da bi vi na utakmici “poginuli” za njega! Uvijek se sve radilo sa osmjehom i kad su najteži treninzi, njegov stručni štab je za primjer, sve se znalo ko šta radi. Posebno je volio nas iz bivše Jugoslavije. Mene je zvao Šarmelino, klovan što sve zna s loptom. Kada je došao, svi su nas otpisali. Međutim, on je smireno nama objasnio šta ćemo i kako ćemo dalje. Počeli smo da dobijamo utakmice. Meni je rekao da me cijeni, ali da moram da poradim na kondiciji. 14 dana sam sam trenirao samo sa kondicionim trenerom. Teško mi je to palo, mislio sam da hoće kulturno da me smakne iz ekipe. Međutim, pričao je sa mnom smirio me je i ispalo je dobro. Kada su prošle te dvije sedmice, na red je došla utakmica sa Fiorentinom. U petak poslije tuširanja me pozvao u svoju kancelariju i pokazao mi tablu sa formacijom igrača i pitao me je šta vidim. Gledam, fali jedan igrač a imaju dva špica već. Ja mu to kažem, ali mi nije jasno gdje ću igrati. Ja kažem fali desetka, igrač iza špiceva. On kaže, upravo tako, spremi se za sutra, igraš od sada stalno, Morfeo je već u godinama i on će biti tvoja podrška. Došli smo te sezone do Kupa UEFA. Nevjerovatan je Ranijeri, ističe Muslimović.

Zlatan je 2008. godine potpisao ugovor za grčki PAOK. Jedan od trenera tada mu je bio Fernando Santoš, aktuelni selektor Portugala, a saigrač Vladimir Ivić.

– Santoš me je baš poštovao, bio sam mu na neki način desna ruka. U svlačionici smo imali dosta igrača sa jakim karakterom i trebao mu je neko da napravi balans, da “drži” svlačionicu. Odabrao je mene i rekao mi da sam jai z Bosne i da sad treba da stavim šljem na glavu i odradim taj posao. Jedan od igrača sa karakterom je bio i Vlada Ivić, fenomenalan igrač i čovjek. Meni je lično puno pomogao, dosta je pričao sa mnom. Asistirao mi je za dosta golova. Gledao je fudbal na specifičan način, sve je znao. Nekada nam je on pored trenera davao neke savjete I moglo se naslutiti da će postati dobar trener po zvaršetku igračke karijere, rekao je Muslimović.

U jednom peridou karijere aktuelan je bio prelazak u Partizan, navodno je sve bilo dogovoreno.

– Veliki sam navijač Partizana. Gledajte Partizan forsira mlade igrače, ne dovodi tridesetogodišnjake. Ja sam to znao, a tada sam bio i skup za crno-bijele, u smislu plate. I da sam došao, kako bi me Partizan prodao dalje nekome, bili bi na gubitku, znamo kako crno-bijeli funkcionišu, žive od prodaje mladih igrača. Tada je Partizan imao dva dobra špica i realno nije ni bilo potrebe da me dovode, svjestan je Muslimović kako stoje stvari.

Malo ljudi zna da je Zlatan Muslimović bio na probi u Mančester junatedu.  

– Bio sam tada u Geteborgu i išli smo na pripreme u Južnu Afriku gdje smo igrali sa Mančesterom. Oni su me tu “snimili” i željeli su da pošto-poto dođem na probu. Naravno da sam otišao. Bio je tamo i Bojan Đorđić. Radio sam i sa prvim timom, iako smo bili u mladoj ekipi. Dobio sam tamo jednu “adaptivnu” porodicu. Živio sam sa jednom bakom i dedom u maloj sobici. Hladno je to sve izgledalo, mala sobica…Još se sjećam bakinog poziva na doručak ujutro, a tamo hladan grah…Bilo mi je baš dosadno tamo…Meni se nije svidjelo tamo, ta hladnoća, a u Geteborgu sam bio bog…Vratio sam se nazad, fino iskustvo, ali nije to sredina za mene, priznao je Muslimović

Jod dolaska u Italiju, Muslimović je postao U-21 reprezentativac BiH gdje je bio jedan od najvažnijih igrača. Postojale su špekulacije Muslimovićevog igranja za Hrvatsku i Švedsku što je on odbio i nakon duže pauze dobio poziv u A reprezentaciju BiH. Zlatan Muslimović je debitovao za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u prijateljskoj utakmici protiv Francuske 2006. godine. Svoj prvi gol za BiH Muslimović je dao protiv Malte u kvalifikacijama za EURO 2008. Najbolja Muslimovićeva utakmica za BiH bila je protiv Hrvatske. BiH je izgubila 3:5, a Muslimović je dao sva tri gola i tako postao jedini igrač uz Elvira Baljića i Elvira Bolića u istoriji reprezentacije Bosne i Hercegovine koji je postigao tri gola u jednoj utakmici. Pozivi za nacionalni tim prestali su dolaziti kada je prešao u Kinu.

– Ja sam znao tada da ko god ode u Ameriku ili Aziju više neće dobijati poziv u reprezentaciju. Kasnije se ispostavilo da to važi samo za neke igrače, a za neke ne. Ja sam tamo davao golove, igrao sam protiv jednog Drogbe, Anelke, ali dobro, svako stoji iza svojih odluka, mene to ne zanima, samo vam kažem kako se radilo…Ne želim se vraćati na to, postoji 1000 drugih stvari koje su se dešavale i dešavaće se i dalje, nažalost to je tako, konstatuje Muslimović u razgovoru za Elta televiziju.

Kompletan intervju pogledajte u linku ispod.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: turner outdoor
Back to top button