GRAND SLAMTENIS

DAMOKLOV MAČ Da li je Novak rizik po javno zdravlje

Svijet čeka kao nikad prije da se razriješi spor u čijem je centru Novak Đoković koji je stigao u Australiju po 21. grend slem u karijeri – a sada mu nad glavom visi deportacija sa najjužnijeg kontinenta.

Iako je Sud nedavno presudio u korist srpskog asa i dozvolio mu izlazak iz imigracionog hotela, posljednju riječ, ključnu i prelomnu za kraj ove drame, daće ministar za imigracije Aleks Hok, u kojeg su sada uprte sve oči ovog svijeta.

On jedini ima pravo da preinači odluku Suda i ponudi svoju odluku kojom će poništiti Novakovu vizu za Australiju ili će mu dozvoliti da se takmiči i juriša na vječni tron tenisa. U narednih nekoliko sati biće poznato kakva je Novakova sudbina, koja, nažalost (ili na sreću – ako bude blagonaklon), leži u rukama ovog čovjeka.

Australijski mediji ističu da je od ključnog značaja za konačnu odluku jedno jedino pitanje: “Da li je Đoković rizik po javno zdravlje i bezbjednost ljudi u Australiji ili jednom delu društva u toj državi”, kako piše u imigracionom aktu.

Osnovi za Đokovićevo prvobitno blokiranje bili su da vlada Australije nije prihvatila valjano medicinsko izuzeće od vlade Viktorije.

To je tada ovako objasnio bivši zamjenik sekretara Odeljenja za imigraciju Abul Risvi.

– Sve do petog januara, uključujući i taj dan, politika je bila da Granične snage prihvataju ljekarska uverenja o izuzeću od državnih vlada, kao što je vlada Viktorije. Od šestog januara politika se promijenila – rekao je nedavno Risvi.

Premijer Skot Morison je tih dana takođe uključen u priču, a on je, poštujući ovlašćenja institucija, rešavanje ovog pitanja prepustio vladi Viktorije. To je pitanje vlade države Viktorije. Oni su mu dali izuzeće da dođe u Australiju, pa mi onda postupamo u skladu sa tom odlukom i to se dešava već dve godine – kazao je premijer Australije.

Ono što je takođe u međuvremeno isplivalo u javnost je činjenica da su pre 5. januara najmanje još jedan igrač i zvaničnik doleteli u Viktoriju sa istim izuzecima.

Poslije 6. januara, dakle tek nakon dolaska Novaka, uhapšeni su i deportovani zajedno sa Čehinjom Renatom Voracovom, koja sada vaga da li će tužiti Tenis Australiju za troškove.

Za nekoliko sati saznaćemo kakva je Novakova sudbina. Srpskainfo

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: 늑대닷컴
Back to top button