FUDBAL

I šta ćemo sad? Katarani prizali da su radnici izrabljivani tokom gradnje stadiona za Mundijal

Organizatori Svjetskog prvenstva u fudbalu, koje će se u Kataru održati u novembru i decembru 2022. godine, priznali su da su neki od radnika bili izrabljivani tokom izgradnje stadiona za Mundijal.

Ova potvrda došla je poslije istrage koju je sproveo “Amnesti internešnal”. U njihovom izvještaju navodi se da su neki od radnika bili natjerani da rade više od zakonom propisanih maksimalnih 60 sati sedmično, kao i da ti ljudi nisu imali slobodan dan mjesecima, a u nekim slučajevima čak ni godinama.

Organizatori iz Katara nisu pružili detalje, a za nemar su optužili firme koje su angažovali.

– Tri firme nisu poslovale u skladu sa propisima na više polja. Ova kršenja ugovornih tačaka su potpuno neprihvatljiva i zbog njih je i Ministrarstvo rada Katara bilo prinuđeno da preduzme odgovarajuće pravne mjere – stoji u zvaničnom saopštenju organizatora Mundijala.

Mnogi radnici sa kojima smo razgovarali bili su svesni da njihovi poslodavci krše zakon, ali su bili bespomoćni.

– Fizički i emotivno iscrpljeni, radnici su se vraćali na posao pod prijetnjom finansijskih kazni ili, u još gorem slučaju, raskidanja ugovora i deportacije. Uprkos poboljšanju na ovom polju koje je evidentno u Kataru prethodnih godina, jasno je da je i dalje prisustno sistemsko i strukturno izrabljivanje u privatnom sektoru. FIFA mora da učini više kako bi se ovoj praksi stalo na put – kazao je Stiven Kokburn iz Amnesti Internešnala.

Svjetsko prvensvo počinje 21. novembra i trajaće do 18. decembra.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button