EVROPAKOŠARKA

VEČITI DERBI U EVROPI Rastu šanse Beograda za dva kluba u Evroligi

Sastanak akcionara Evrolige zakazan je za srijedu, ako ništa drugo – trebalo bi da saznamo koliko će klubova naredne sezone igrati elitno evropsko takmičenje.

Ako poslije suspenzije ruskih klubova Evroliga svejedno zadrži 18 klubova nije nemoguće ni da se konačno ostvari srpski san i da specijalnu pozivnicu organizatora dobiju i Crvena zvezda i Partizan, bez obzira na to ko će osvojiti titulu prvaka Jadranske lige.

Prvi operativac Evrolige Đordi Bertomeu je doduše baš nedavno u Beogradu rekao da srpsko tržište nije toliko primamljivo da bi dalo dva predstavnika iz istog grada, ali Bertomeu je ipak – odlazeći direktor. Što će reći da se neće on pitati.

A urednik uglednog sajta Eurohoops Aris Barkis smatra da je poslije plasmana večitih u finale ABA lige skoro izvjesno da će i crno i crveno-beli u elitu.

– Sa Zvezdom i Partizanom u finalu ABA lige skoro je sigurno da će posljednja tri mesta u Evroligi pripasti srpskim klubovima i Valensiji – napisao je Barkis, inače poznat po vrlo tačnim informacijama iz svijeta košarke.

Šampion Jadranske lige je svakako siguran, dok je drugi njen predstavnik zavisio i od Burse, jer je ona kao finalista Evrokupa bila legitiman kandidat za Evroligu. Turci ipak nisu spremni da obezbijede minimalan budžet od 7.000.000 evra za narednu sezonu što otvara novo mjesto. I čini se da, uprkos Bertomeuovim izjavama, Beograd ima solidne šanse da dobije i drugog predstavnika u Evroligi.

Tamo će svakako biti akcionari, njih 10 bez moskovskog CSKA (Real Madrid, Barselona, Baskonija, Makabi, Olimpijakos, Panatinaikos, Fenerbahče, Anadolu Efes, Olimpija Milano i Žalgiris), pa vlasnici višegodišnjih licenci (Bajern, Alba i Asvel), Virtus iz Bolonje kao osvajač Evrokupa, te Monako, šampion tog takmičenja iz sezone 2020/2021, koji je status evroligaša zadržao plasmanom u plej-of.

Tri preostala mjesta čekaju specijalne pozivnice, a jedna je već viđena u rukama šampiona Jadrana.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button