KOŠARKANBA

PORUKA JOKIĆU IZMEĐU REDOVA Denver neće da plati za titulu

Poslije devet godina Denver Nagets napušta čovek koji je vjerovatno najzaslužniji za izgradnju tima koji posljednjih sezona ima čak i šampionske snove.

Tim Koneli, predsjednik košarkaških operacija Denvera od 2013. godine, odlazi da preuzme istu poziciju u Minesoti.

Nije Koneli dobio od Vulvsa mogućnost da izgradi šampionski tim, niti išta slično, jedini razlog zašto odlazi je što Nagetsi, odnosno vlasnici kluba porodica Krenke, jedna od najbogatijih u NBA ligi, nije željela da plati koliko vrijedi.

A to je 40 miliona dolara za petogodišnji ugovor, uz udio u franšizi Vulvsa. Koneli, prema više izvora, nije želio da napusti Denver.

Prije tri godine odbio je sličnu ponudu Vašington Vizardsa, tima iz svog rodnog grada, jer nije želio da napusti ono što je stvorio u Denveru. Ali sve ima granicu.

Nagetsi su dali kontraponudu, ali je i dalje postojao značajan jaz između dvije ponude.

Postojala je nada unutar Denverove organizacije da bi Krenkeovi mogli da pronađu način da zadrže Konelija.

Ta nada je posebno porasla kada je Koneli zajedno sa ostalim čelnicima kluba stigao u Srbiju prije dvije nedjelje da uruče Nikoli Jokiću drugo uzastopno MVP priznanje.

Međutim, porodica Koneli nije mogla da ignoriše izdašnu ponudu iz Mineapolisa.

Nema sumnje da je odluka bila teška za Konelija s obzirom na to koliko su Nagetsi bliski borbi za titulu i duboke odnose koje je uspostavio unutar organizacije sa igračima i trenerom Majklom Malounom.

Pod Konelijevim nadzorom, Nagetsi su stigli do polufinala konferencije u tri od protekle četiri sezone, što je urađeno samo jednom od 1988, a prije dve sezone su igrali i finale Zapada.

Tim sa dvostrukim MVP-jem Jokićem, Džamalom Marejom, Majkom Porterom, Aronom Gordonom, Vilom Bartonom i Bounsom Hajlendom ima dovoljno talenta za najviše domete.

Konelijev odlazak je ogroman gubitak za organizaciju Nagetsa, koja je svojim rezultatima pod njegovim nadzorom stekla poštovanje cijele lige.

Još teži udarac za Denver je što Koneli prelazi ne samo u redove rivala iz konferencije, već i iz iste divizije.

A navijači mogu da krive samo vlasnike.

Jer ovo im nije prvi put da zbog novca ostaju bez ključnog čovjeka u svojoj organizaciji.

Sten Krenke nije želio da plati ni njegovog prethodnika Masaija Uđirija, koji je otišao u Toronto Reptorse i napravio ih NBA šampionima.

Sve ovo ukazuje na to da vlasnici Denvera jednostavno nisu spremni da se finansijski obavežu za veći korak.

Koneli je imao izvrsan odnos sa svima unutar franšize, posebno sa trenerom Melounom kome nikad nije želeo da se meša u odluke.

Često bi rekao da je posao dovoljno težak kakav jeste. Dok se za niže članove osoblja borio se da im dobije adekvatnu naknadu, prenosi “Denver Post”.

Posle pobede u Vašingtonu prošle sezone, Koneli je organizovao žurku za veći deo tima.

Pored brojnih klupskih kadrova, Koneli je bio najponosniji što su brojni igrači, među kojima su Monte Moris, Džef Grin, Demarkus Kazins, Brin Forbs i Ostin Rivers, došli sami na žurku.

Bio je to prozor u zajednicu kojoj je Koneli pomogao da se neguje. Zato je toliko ljudi u organizaciji Nagetsa garantovalo za Konelijevo vođstvo.

Osim što je uspostavio jednu od najfunkcionalnijih organizacija u NBA, sa kontinuitetom i stabilnošću u stručnom štabu, Koneli je nadgledao draft 2014. koji je doveo Nikolu Jokića u franšizu.

Draftovao je dvostrukog uzastopnog MVP-ja sa 41. mesta, što ga čini možda najvrednijim draftom u istoriji NBA lige.

A Nagetsi su dozvolili sebi da ostanu bez takvog menadžera.

Videćemo da li će imati sreće da Kalvin But nastavi na njegovom nivou.

Ko zna, možda se ispostavi da je ova promena bila neophodna, jer je Koneli godinama igrao “na sigurno”, a možda je Nagetsim potrebno i da malo rizikuju.

U svakom slučaju, oni koji godinama prate Denver Nagetse, ubeđeni su da nikad neće biti vrhunska franšiza zbog svojih vlasnika.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button