KOŠARKAREGION

VUJOŠEVIĆ PROTIV RADONJIĆA Kako je izgledao jedini okršaj Partizana i Zvezde u finalu ABA lige

Crvena zvezda i Partizan će tek drugi put ukrstiti koplja u borbi za titulu šampiona ABA lige

Uspjeli su košarkaši Budućnosti i Cedevite Olimpije da izbore majstorice u polufinalnim duelima sa Partizanom i Crvenom zvezdom, ali večiti su na kraju opravdali uloge favorita. Tako su crno-beli prvi put poslije devet godina stigli do finala ABA lige, crveno-beli sedmi put zaredom. Proljeća 2013. godine jedini put su beogradski velikani dijelili megdan na posljednjem koraku ka regionalnom tronu.

Može se reći da je od tog finala, u kojem je tim iz Humske predvođen Duškom Vujoševićem stigao do šeste titule (71:63), Partizan krenuo silaznom putanjom, a Zvezda uzlaznom. Narednih godina ekipa sa Malog Kalemegdana pet puta je podizala šampionski pehar, crno-beli nisu uspijevali da stignu do odlučujuće bitke. Sada su se sa Željkom Obradovićem vratili na pravi put i imaju priliku da prekinu post koji bi u slučaju poraza postao decenijski.

Sezona 2012/13 bila je prva u četvrtom Vujoševićevom mandatu na klupi crno-belih. Ljeto pred početak obilježio je dolazak dvojice mladih košarkaša – Lea Vestermana i Žofrija Lovernja. Francuza koji su ostavili dubok trag u klubu. Iz Hemofarma su stigli Nikola Milutinov i Đorđe Gagić, iz Baskonije (tada Kaha Laboral) se u srpsku košarku vratio Dejan Musli. Stigao je i Nemanja Gordić iz ukrajinskog Azovmaša, a angažovana su i dvojica Amerikanaca koji na kraju nisu opravdali poverenje – Tori Tomas i Dru Gordon. Prvi je otišao u već u novembru, a brat košarkaša Denvera Erona Gordona je crno-bele napustio u martu.

Najveće Vujoševićeve uzdanice bili su igrači koji su ga dočekali po povratku – Dragan Milosavljević, Vladimir Lučić i Bogdan Bogdanović. Partizan je želio da vrati pehar u vitrine posle9i sezone u kojoj ga je osvojio Makabi iz Tel Aviva. Na kraju je i usp9o.

Sa druge strane Crvena zvezda je prvi put stigla do polufinala još od 2009. godine. Potom se i premijerno domogla borbe za trofej. Sezonu je na klupi počeo Milivoje Lazić, ali ga je poslije dva kola i poraza u ABA ligi naslijedio Vlada Vukoičić. Uspio je i da osvoji Kup Radivoja Koraća, ali u aprilu je došlo do nove promjene na klupi – ugovor na dvije i po godine sa crveno-belima potpisao je Dejan Radonjić.

Ljeto pred početak takmičarske godine obilježio je povratak Igora Rakočevića na Mali Kalemegdan. Prašinu je podiglo angažovanje Raška Katića iz Partizana, a dobri potezi povučeni su parafiranjem saradnji sa Markom Simonovićem iz berlinske Albe, kasnije i Predragom Samardžiskim iz Lijetuvos Ritasa i Borisom Savovićem iz Galatasaraja. Angažovana je i mlada nada iz Hemofarma – Luka Mitrović. Naravno, nije moglo bez stranaca, a izdvojili su se centar Elton Braun (Trabzon), Demarkus Nelson (Šole) i bivši igrač kraguejvačkog Radničkog Majkl Skot.

U rosteru su prije brojnih pojačanja bili Bojan Subotić, Vuk Radivojević, Aleksandar Cvetković i Branko Lazić.

Crno-beli su se jedva domogli Fajnal fora (imali isti učinak kao petoplasirana Budućnost, 16-10), Zvezda je imala dvije pobjede više, a oba tima gledala su u leđa Igokei, dok je večite razdvajao Radnički koji je tada sa klupe predvodio Miroslav Nikolić.

Radonjić je samo 10 dana od preuzimanja ekipe imao vatreno krštenje u polufinalu protiv Radničkog. Na 13 sekundi do kraja Teriko Vajt je vjerovatno imao priliku da eliminiše crveno-bele, ali je promašio dva penala. Potom je Stefan Birčević na crtu poslao Radivojevića, koji je bio polovičan. Kragujevčani su imali napad za pobjedu, ali je Danilo Mijatović promašio otvorenu trojku iz ugla i Zvezda je otišla u finale (79:78).

Sa druge strane Partizan je savladao domaćina završnog turnira i prvog nosioca Igokeu 63:57 uz 15 poena Davisa Bertansa i zakazao megdan sa ljutim rivalom u finalu.

Pred ispunjenim tribinama u Laktašima Zvezda je stekla sedam poena prednosti na poluvremenu (32:25). Uslijedio je totalni preokret u režiji Partizana, koji na posljednji odmor odlazi sa pet poena viška. Do kraja je uspio da ga sačuva i okiti se šestom titulom. Ni Vujošević ni Radonjić nisu meč završili na parketu, jer su ih sudije obojicu isključile poslije koškanja Katića i Lučića. Katić je inače odigrao fantastičnu utakmicu i meč završio sa 19 poena i 12 skokova. Pratili su ga Rakočević i Nelson sa po 14 poena. Na drugoj strani, Bertans i Vestersman su bili najefiasniji sa po 15 poena. Bogdanovićeva trojka u posljednjem minutu označila je početak slavlja Partizanovih navijača.

Bio je to posljednji put da su crno-beli sjedili na tronu Jadrana. Zvezda je u narednih sedam godina bila pet puta na vrhu, u četiri navrata je tamo odveo Radonjić. Sada crnogorski stručnjak ima priliku i da osvoji svoju petu, za crveno-bele šestu titulu i tako izjednači rekord Partizana. Mozzartsport.com

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: cartel disposable
Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button