KOŠARKAREGION

BILI BERON Očekujem Zvezdinu titulu, biće zanimljivo vidjeti kriterijum suđenja

Kroz veliki broj košarkaških derbija tokom godina prošlo je mnogo stranaca koji su ostavili manji ili veći trag, ali u posljednjih nekoliko sezona navijačima Zvezde u najdražem sjećanju ostao je Bili Beron.

Američki “revolveraš” se za nepune dvije sezone u crveno-belom dresu okitio titulom šampiona Srbije, ABA lige i u oba pomenuta takmičenja je bio i najkorisniji igrač kluba sa Malog Kalemegdana. Baš kao tada, Beron i sada igra plej-of, ali kao član Zenita u VTB ligi. To ga ipak nije spriječilo da za Mozzart Sport iznese očekivanja u finalnoj seriji beogradskih večitih rivala gdje će svim srcem biti uz Zvezdu.

Večiti okršaj počinje u petak od 20 časova, a baš ta prva utakmica mogla bi da bude ključna u čitavoj seriji čiji pobjednik ne dobija samo pehar, već i siguran plasman u Evroligu naredne sezone mada se sve više priča o mogućnosti da ABA liga dobije i drugog predstavnika u evropskoj eliti.

Kao neko ko je odigrao nekoliko derbija u kojima je i pobjeđivao i gubio, Beron zna šta može da se očekuje, posebno na samom startu.

– Malo poena i mnogo kontakta u odbrani, to je uvijek odlika mečeva protiv Partizana. Igra se maksimalno agresivno u odbrani, prije svega na početku utakmice kada svako pokušava da nametne tempo – počinje Beron, a onda dodaje da bi i sudije mogle da odigraju značajnu ulogu:

– Meni lično će biti interesantno da vidim kako će se sudije postaviti u prvoj utakmici. Kakav će kriterijum nametnuti, jer sam uvjeren da će oba tima biti agresivna, samo je pitanje koliko će sudije dozvoliti kontakta.

Pamte navijači večitih rivala da je Beron vrlo često bio ključan igrač Zvezde kada su se utakmice lomile i u tim momentima je uvijek ostajao hladnokrvan.

– Moj savet ekipi pred ovakve utakmice je da ostanu mirni, da sačuvaju energiju za posljednjih pet minuta, jer se utakmice protiv Partizana uvijek tada lome. Rijetko kada neko prelomi meč u prvom poluvremenu. Znam da će svi biti emotivni na parketu, ali isto tako moraju da budu pametni i da znaju kada da napadnu maksimalno i prije svega kako da iskoriste bonus, da odu na liniju za slobodna bacanja. Sve su to detalji koji mogu da se nakupe i na kraju reše pitanje pobjednika.

Sjajni šuter je profesionalnu karijeru počeo u Litvaniji još 2014. godine. Igrao je u Belgiji, Španiji, Turskoj i sada Rusiji. Ipak, uprkos velikom iskustvu i raznim utakmicama, meč protiv Partizana je poseban.

– Čitav taj dan utakmice je vrlo specifičan, otkako otvorim oči osjećam posebnu energiju sve do početka meča. Daleko drugačije u odnosu na bilo koji drugi dan. Mogu slobodno da kažem da tada ne moram da pijem kafu.

Pored intenziteta na terenu, derbi krasi još nešto.

– Atmosfera u Srbiji je jedinstvena. Za mene najbolja na svijetu. To je ono što se izdvaja kada igrate u Srbiji. Svakome bih preporučio da tokom karijere bar jednom zaigra u Beogradu.

Uporedio je Beron njegov tim Zvezde sa sadašnjim koji se bori za trofej.

– Današnji ima bolje fizičke predispozicije, možda je za nijansu čvršći, ali mi smo imali više šutera. Ipak, ovaj tim je iskusniji, sa više plejmejkera. Svakako navijam za Zvezdu i nadam se još jednoj tituli.

Zenit je smanjio na 1-2 u seriji protiv CSKA?

– Spremni smo na dugu seriju sa mnogo uspona i padova. Moramo da ostanemo pozitivni i budemo spremni da se borimo. Uspjeli smo da upišemo bitnu pobjedu, nadam se da ćemo nastaviti tako.

Za kraj neizbježno je bilo pitanje da li Beron sebe vidi ponovo u crveno-belom dresu Zvezde?

– Što se mene tiče uvek sam otvoren za povratak u nekom momentu moje karijere – zaključio je Beron.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button