FUDBALREGION

KO JE ILIJA STOLICA Posvećen taktici i sistemu, čita Dostojevskog, Ničea

Novi trener Partizana Ilija Stolica prokomentarisao je dolazak na mjesto šefa stručkog štaba kluba iz Humske 1.

Stolica je zamijenio Aleksandra Stanojevića koji je napustio Partizan nakon još jedne sezone bez trofeja za crno-bele.

– Ovo je velika čast i zadovoljstvo za mene, jer Partizan doživljavam svojom sportskom porodicom i kućom. Svestan sam odgovornosti i obaveza koje sa sobom nosi moj angažman. Vrlo su jasne ambicije kluba, ali i moje lične. Drago mi je da smo pronašli zajednički jezik, pošto smo pregovarali i prethodnih godina. Za mene je važno i što sam dobio apsolutnu podršku svih u klubu za vrlo bitnu stanicu u mojoj trenerskoj karijeri – rekao je Stolica za “Večernje novosti”.

Stolica u stručni štab Partizana dovodi četvoricu saradnika – Luku Jevtovića, Miljana Vesića, Gorana Sretenovića i Predraga Božića.

Jevtović je analitičar koji već nekoliko godina sarađuje sa Stolicom, a inače je rođeni brat Partizanovog fudbalera Marka.

Vesić je trener golmana koji je takođe sarađivao sa Stolicom i tokom prethodnih angažmana, kao i Sretenović, dok će Božić, iz Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, povremeno raditi sa prvim timom.

Predsjednik Partizana Milorad Vučelić je takođe presrećan zbog odluke da se Stolici ukaže poverenje da postane trener crno-belih.

Oni koji ga dobro poznaju uveravaju da je takmičar, posvećen, studiozan i da je u vreme dok je predstavljao desnu ruku Zorana Milinkovića u pohodu na šampionski naslov 2015. upravo on završavao veliki dio posla u pripremi utakmica.

– Radili smo vrlo pažljivo na izboru trenera. Ilija Stolica je profil stručnjaka koji odgovara Partizanu. Radi se o vrlo talentovanom i ambicioznom stručnjaku koji se na ovaj način vraća u svoj klub, ali na potpuno novu i vrlo odgvornu funkciju – rekao je Vučelić.

Bivši napadač Zemuna, Metalurga, Sent Trudena, Monsa, Budućnosti i Nju Inglanda je kao trener bio selektor U17 i U21 tima Srbije, te trener Voždovca, Vojvodine i Olimpije.

Stolica se tokom karijere nije dugo zadržavao u ekipama u kojima je radio, a poznat je prije svega po svom temeljnom taktičkom pristupu i formiranju sistema koji će biti održiv na duži vremenski period.

Ono što je neobično za njega, kao čoveka iz fudbala, je da je veliki ljubitelj knjiga, a prije nekoliko godina je u intervjuu za belgijske medije, koje je otkrio kolega MIloš Jovanović, otkrio da posebno uživa u malo “ozbiljnijoj” literaturi.

– Svugde ostavljam knjige… Imam ih u dnevnoj sobi, u spavaćoj, u kupatilu. Sigurno ih već imam pedesetak ovde. Čitam ‘teške stvari’ – Šekspir, Dostojevski… Trenutno čitam Kabalu. To je jevrejska religiozna literatura. Posle dve stranice sam morao da zastanem i dobro razmislim o tome. Ne želim kroz život da prođem ne razmišljajući, uvek postavljam pitanja i tragam za smislom – rekao je Stolica dok je igrao za Sent Truden.

Novinarima je posebno bila interesantna činjenica da kao vernik čita Fridriha Ničea, filozova koji je napisao “Bog je mrtav”.

“Nisam taj tip koji nedeljom ide u crkvu. Ja verujem u energiju oko nas i čitam o svim verama. Sve su one slične u osnovi. Važno je ne baviti se samo materijalnim. U fudbalu se naročito oni oko njega jedino usredsređuju na materijalno, a i 90 posto ljudi inače u životu. Previše je buke u svetu – bukvalno i figurativno”.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button