FUDBAL

Kako Srbija može do drugog šešira ako ne savlada Norvežane? Šveđani se mnogo pitaju!

Reprezentacija Srbije ne igra večeras (20.45) samo za plasman u Diviziju A Lige nacija i sigurno mjesto u baražu u predstojećim kvalifikacijama za evropski šampionat 2024. godine, nego i za što bolji status na predstojećem žrijebu za to takmičenje.

Poznato je da tri boda u Oslu protiv Norvežana garantuju mjesto u drugom šeširu, međutim sada je pravi trenutak da pomenemo i kakvi bi nam scenariji u ostalim utakmicama odgovarali ukoliko, primjera radi, Srbija ne uspije da slavi.

Prvo što treba da se zna jeste da u slučaju poraza gubi praktično svaku šansu za drugi šešir. Ni u varijanti osvajanja jednog boda izgledi nisu bogzna kakvi, ali bi postojali. Prvi preduslov bio bi da Švedska tuče Sloveniju i pošalje je na posljednje mjesto na tabeli, jer u tom slučaju saldo “Orlova” za generalnu tabelu Lige nacija raste, pošto se brišu rezultati protiv posljednjeg u grupi.

Ukoliko su Šveđani četvrti, Srbiji se briše šest bodova (dvije pobjede protiv njih); ukoliko Slovenci preuzmu fenjer, brišu se četiri boda. Razlika je evidentna. S bodom u Oslu i Slovenijom na četvrtom mjestu Srbija može do sedam bodova za konačni renking, čime bi se izjednačila sa Finskom na 21. poziciji, što je posljednje mjesto koje vodi u drugi šešir.

E sad, remi kao remi nije dovoljan da bismo preskočili Finsku, pošto imamo slabiju gol-razliku. Finska je na 7:4, Orlovi na 5:2 (kad se odbiju golovi protiv Slovenije). To praktično znači da smo bolji samo u slučaju efikasnog remija. Najmanje 3:3.

Tek pod ovim uslovima – ako odigramo neriješeno sa Norveškom – mogli bismo i sutradan da se nadamo drugom šeširu. Tada bismo pogled morali da okrenemo ka Grupi 1, gde se sastaju Ukrajina – Škotska i Republika Irska – Jermenija. Ovdje su prijetnja Ukrajinci. Oni takođe mogu do sedam bodova ako dobiju Škote, ali njihova je gol-razlika dosta slabija (2:4). Tako bi im bila potrebna veoma ubjedljiva pobjeda da bi imali bolji učinak od nas.

Ono što bi drastično izmijenilo situaciju jeste trijumf Jermenije u Dablinu, jer bi u tom slučaju Irska pala na četvrto mjesto, a to bi značilo da Ukrajinci idu na devet bodova (profitirali zbog dva trijumfa protiv Jermena). I tako preskaču Srbiju. Sve pod uslovom da dobiju Škote, naravno…

Pobjeda Jermenije znači da i Škoti napreduju, čime Srbija gubi sve šanse za drugi šešir.

Ovo su samo neke od varijanti. Nakon večerašnjih rezultata imaćemo značajno jasniju sliku.

A zašto je bitno biti u drugom šeširu u kvalifikacijama za Evro nije potrebno posebno trošiti riječi. Dovoljno je reći da bi kao potencijalne rivale Srbija izbjegla selekcije poput Francuske, Engleske, Švajcarske…

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button