EUROKUPOVIFUDBAL

Zvezda donijela mnogo sebi i srpskom fudbalu, a u Monte Karlu može da osvoji džek pot!

Fudbaleri Crvene zvezde ostvarili su kasno sinoć jako važnu pobedu protiv Trabzona (2:1) u Ligi Evrope na stadionu “Rajko Mitić” koja ih ostavlja u trci za evropsko proljeće.

Pitanje je naravno da li će se ostali rezulati poklopiti u posljednjem kolu, ali je jasno da je crveno-bijelima u Kneževini potreban trijumf ako misle da idu dalje u Ligi Evrope. Tu je i “utješna” Liga konferencija, gdje će pak sve zavisiti od gol-razlike i toga šta će uraditi Turci u dvoboju sa Ferencvarošem.

Ali osvrnimo se na to što je Zvezda sinoć uradila i koliko je dobrobiti donijela srpskom fudbalu novim trijumfom. Kada govorimo o koeficijentima, poznato je da trijumf donosi 2.000 boda, odnosno da je podeljeno na četiri dijela (koliko je bilo naših klubova u Evropi) srpski fudbal napredovao za 0.500 bodova.

Time je zapravo učvršćena pozicija Srbije na 11. mjestu, jer su upravo Turci najviše i prijetili sa najvećim brojem timova u opticaju. Srbija sada ima 31.375 bodova uz lijepu šansu da se i crveno-bijeli, pa i Partizan nađu u evropskom proljeću, a samim tim sakupljaju još bodova.

Govoreći o klupskom koeficijentu, Zvezda je tu dobila 1.000 dodatni bod, zbog činjenice da je već dobila zagarantovana 3.000 boda na ulasku u grupnu fazu koje je morala da “odbrani”. Pošto je ovo bio drugi trijumf, sveukupno su 4.000 boda nadmašila navedenu cifru upravo za pomenutu razliku.

Zvezdin klupski koeficijent sada iznosi 42.000 boda, što je dovoljno za diobu 35. pozicije zajedno sa Bazelom, Lacijem i Bragom. Pobjeda u Kneževini sljedeće nedjelje donijela bi još toliko, a druga pozicija u grupi bi dodala na skor još 2.000 boda.

Pobjeda u grupnoj fazi takmičenja donosi Zvezdi još 630.000 evra u klupsku kasu. Ako tim završi kao drugoplasirani u grupi, dobiće još 550.000 evra, tako da klub ima za šta da se bori.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button