EUROKUPOVIFUDBAL

ZVEZDA NA “LUJU II” Teško, ali ne i nemoguće

Fudbaleri Crvene zvezde nisu baš u najsjajnijoj situaciji za “vađenje” pred posljednje kolo Lige Evrope.

Tim Miloša Milojevića gostuje favorizovanom Monaku u okviru šestog kola grupe H drugog po kvalitetu kontinentalnog takmičenja.

Situacija je takva da će šampionu Srbije u Kneževini igrati samo pobjeda, ukoliko žele treće uzastopno učešće u nokaut fazi Lige Evrope.

Crveno-beli su trenutno posljednji na tabeli sa šest bodova, koliko ima i Trabzon, sa kojim ih “veže” izjednačen međusobni skor i gol-razlika, s tim da turska ekipa ima više postignutih golova.

Upravo su izabranike Abdulaha Avdžija savladali prošlog četvrtka na “Rajku Mitiću” rezultatom 2:1 i tako ostali u životu pred završne bitke.

Monako pred okršaj sa Zvezdom (četvrtak, 18.45) takođe “visi”, pošto ima samo bod više od srpskog i turskog prvaka. Opet, sa nova tri boda obezbijedio bi nokaut fazu.

Jedini siguran u ovoj grupi sa 10 bodova i sigurnim prvim mjestom, koje donosi osminu finala, jeste Ferencvaroš, koji gostuje u Trabzonu.

Kako bi što jasnije bilo, ukratko ćemo proći kroz sve kalkulacije, koje interesuju navijače crveno-belih iz Beograda.

Pobjeda na “Luju II” Zvezdi garantuje evropsko proljeće, ali ne i drugo mjesto, pošto bi za njega u tom slučaju bilo potrebno da Trabzon ne pobijedi Fradi ili, ako baš slavi, da to bude sa manjom razlikom nego što bi srpski tim eventualno pobijedio Monako.

Sa remijem u Monaku, Zvezda bi se oprostila od Lige Evrope, a treću poziciju, koja vodi u Ligu konferencija, osvojila bi u slučaju poraza Trabzona od Ferencvaroša.

Takođe, do trećeg mjesta crveno-beli bi mogli i sa efikasnim neriješenim ishodom (3:3 npr), ali da u isto vrijeme u Turskoj ne padne nijedan gol (0:0).

Na kraju, u domenu teorije, Zvezda bi do Lige konferencija mogla i u slučaju poraza, ali da u isto vrijeme i Trabzon na svom terenu doživi neuspjeh, sa većom razlikom nego Zvezda, protiv Ferencvaroša.

Zaista sve djeluje komplikovano, pošto Zvezda u isto vrijeme zavisi od sebe, ali, ipak, pomalo i od drugih.

Odmah nakon utakmice je i trener Miloš Milojević prokomentarisao da njegovi igrači treba da gledaju sebe, a ne druge, mada je još dodao da vjeruje i u poštenje Ferencvaroša u Trabzonu, kojeg su savladali u Budimpešti, igrajući čitav meč maltene sa igračem manje.

Zvezda vjerovatno u ovom momentu nije mogla da ima teži zadatak, da gostuje sedam puta skupljem francuskom prvoligašu, koji, poput nje, ima imperativ pobjede.

Mada, ne treba isticati bijelu zastavu, a da utakmica nije još ni počela. Vidjeli smo na “Marakani” prije dva mjeseca da Zvezda može da igra sa Monakom.

Taj susret, doduše, pripao je “kneževima” (1:0), pošto je Bril Embolo u 74. minutu realizovao penal, koji je naivno skrivio Slavoljub Srnić.

Može se slobodno reći da je Zvezda u ovom meču nezasluženo poražena, pošto je pregršt šansi ostalo neiskorišćeno.

Svakako se misli na projektil Gelora Kange, koji je “ostao” na prečki, zatim pokušaj Aleksandra Katai, koji je pogodio stativu, a treba spomenuti i nedosuđen penal nad El Farduom Benom u završnici.

Do te utakmice Monako nije mogao da se pohvali bog zna kakvom formom, ali je nakon trijumfa u Beogradu, ušao u dobru seriju rezultata, uz jedan kiks, koji bi možda mogao skupo da ih košta.

Naime, tri dana nakon susreta sa Zvezdom, u velikom derbiju Lige 1 savladali su Lion (2:1), potom su uslijedili iznenađujući poraz na svom stadionu od Ferencvaroša (0:1), kao i četiri dominantne partije – pobijeđeni su Rems (3:0), Nant (4:1), Trabzon (3:1) i Monpelje (2:0).

Toplo-hladno princip nastavljen je ubrzo – doživljen je debakl u Trabzonu (0:4), onda samo remi sa Klermonom (1:1), kao i poraz u goleadi od Lila (3:4).

Nekoliko dana kasnije ispuštena je pobjeda u Budimpešti protiv Fradija (1:1), koja je praktično mogla da im otvori vrata nokaut faze, da bi generalna proba pred Zvezdu prošla relativno zadovoljavajuće, savladan je Anže (2:0).

– Ako ne prođemo grupu, značiće da smo podbacili. Vlasnici, trener, kao i svi igrači, imamo istu ambiciju, a to je prolaz grupne faze. Moramo da dobro da se pripremimo za ovaj meč, ali bez dodavanja pritiska. Ako budemo koncentrisani, možemo do cilja – rekao je štoper Monaka Aksel Disasi posle meča poslednjeplasiranim timom Lige 1.

Sa druge strane, Zvezda je od tog meča sa Monakom u prvoj rundi, bila polovična, u Beogradu je “tukla” Ferencvaroš (4:1) i Trabzon (2:1), da bi u Budimpešti i Turskoj izgubila identičnim rezultatom (1:2).

U međuvremenu je stigla do osam pobjeda u Superligi i jedne u Kupu Srbije, uz impozantnu gol-razliku (19:2).

Uprkos toj seriji, crveno-beli ne djeluju da su na maksimumu, čini se da igra nije baš tako ubjedljiva kao što rezultati to govore.

Posljednjih pet pobjeda u svim takmičenjima ostvarene su tek golovima u drugom poluvremenu, od kojih je najkasniji došao na “Čairu”, u sedmom minutu nadoknade, kada je Aleksandar Pešić rastužio Radnički (2:1).

Upravo ta golgeterska serija popularnog “Šilje” jedna je od stvari koje raduju trenera Milojevića. Deluje i da se Aleksandar Katai polako budi, a o novom biseru Jovanu Mijatoviću, tek će se pričati.

Čini se da navijači crveno-belih ne bi imali ništa protiv da upravo momak rođen 2005. dobije šansu i protiv Monaka, veću nego protiv Ferencvaroša i Trabzona, kada je na terenu proveo manje od 10 minuta.

Bio je starter protiv Kolubare u domaćem prvenstvu, zabilježio je asistenciju za Pešića u pobjedi od 2:0, a imao je još nekoliko upotrebljivih dodavanja u poslednjoj trećini terena.

Nekakav Milojevićev “specijal” za okršaj sa “kneževima” je svakako potreban za pozitivan rezultat koji bi doneo dosta i kojim bi se skinulo francuskoj prokletstvo, koje kaže da Zvezda nikada nije slavila u ovoj zemlji iz sedam pokušaja.

U skladu sa veličinom kluba, Zvezda sigurna “puca” na najviše, na plasman u nokaut fazu Lige Evrope, ali realno, kada se sve sagleda, te vidi trenutna pozicija i tih bezbroj kalkulacija, možda bi i Liga konferencija bila prihvatljiva. B92

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button