FUDBAL

Terzić otkrio: Zvezda gradi novi stadion, a evo šta će biti sa Marakanom

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić je pričao opet pričao o izgradnji novog stadiona.

eogradski tim trenutno nasnatupa na stadionu “ Rajko Mitić” a legendardna Marakana je nekoliko puta renovira.

– Svi klubovi koji su napravili nove stadione, za tri ili četiri puta povećali su broj prodatih sezonskih karata i izvor prihoda. Imamo primjer AEK-a, koji je klub manje veličine po parametrima od Crvene zvezde, ali koji je imao prodatih šest hiljada sezonskih karata. Ove godine su pustili novi stadion u rad i prodali su 22 hiljade sezonskih karata. Imaju godišnji prihod od 16 miliona evra samo od godišnjih karata. To je fiksni, siguran prihod sa kojim ulaze u takmičenje i samo jedan od primjera šta klubovi dobijaju izgradnjom novog stadiona”, istakao je Terzić, a prenio Mozzartsport.

On je istakao da je za to potreban ogroman novac

“Crvena zvezda planira, radimo projekte, zatvaramo finansijsku konstrukciju i pravimo planove kako bi izgledao taj novi stadion. Voljeli bismo ako budemo u mogućnosti malo da ga dislociramo – oko 300, 400 metara sjevernije, da se približimo Autokomandi. Zbog infrastrukture, čvorišta i izbjegavanja gužve u saobraćaju, a sa druge strane, voljeli bismo da ga dislociramo jer bi izgradnja trajala sigurno tri, četiri godine i postavlja se pitanje gde bi Crvena zvezda igrala dok gradi novi stadion, jer ako bi ga pravili na postojećem, morali bismo da srušimo ovaj, a onda se postavlja pitanje koja bi bila alternativa za odigravanje utakmica, jer nažalost nacionalni stadion još nije završen. To je četvrti stub našeg dugoročnog plana i ja se nadam da ćemo u naredne dvije godine početi sa izgradnjom novog stadiona“, naveo je Terzić.

On je naveo sve detalje

-Novi stadion će imati maksimalan kapacitet od 42.000 sjedećih mjesta. Veći kapacitet zahtijeva novi prsten koji duplira cijenu radova. Stadion treba da živi 365 dana u godini, a mi u sezoni imamo pet ili šest utakmica sa velikim interesovanjem. Dva derbija, tri utakmice u grupnoj fazi, one tamo godine ćemo igrati plej-of. Da li nam je uopšte potreban stadion od 42.000 mjesta? Trenutno imamo sedam hiljada godišnjih ulaznica, Olimpijakos je napravimo stadion za 32.000 gledalaca, iako imaju preko 20.000 godišnjih ulaznica. Moramo da napravimo održiv stadion. Projekcija je da će nas koštati između 100 i 120 miliona evra“, istakao je Terzić, a preneo Mozzartsport.

Evo šta bi bilo i sa postojećim stadionom “Rajko Mitić”, pomoćnim terenima iza južne tribine…

“Najverovatnije će to biti strateško partnerstvo sa njemačkim investitorom. Na mjesto pomoćnih terena sagradili bismo poslovni i stambeni prostor. U fazi smo kupovine zemljišta u oblasti oko aerodroma, na potezu između završnice Bežanijskog groblja i piste na beogradskom aerodromu. To je 25 hektara zemljišta, gde planiramo da napravimo najmoderniji trening kamp koji će koštati oko 25 miliona evra. Tako bismo izmjestili kompletan trenažni proces, jer ako hoćemo da napravimo održiv sistem od Crvene zvezde, moramo da budemo svjesni da je previše skup kvadratni metar oko Marakane, gdje imamo sedam pomoćnih terena, da bi se tamo šutirala lopta. To zemljište mora da se stavi u funkciju Crvene zvezde i nekih stabilnih prihoda, da bi Crvena zvezda mogla da odgovori rezultatima na velike zahteve Zvezdine publike. To je neki plan, koji se pravi i koji ćemo obnarodovati nadam se na proleće do 2030. godine, jer smo svesni da zvezdaškoj javnosti i Zvezdinoj publici nije više dovoljno samo da budemo šampioni u Srbiji i da igramo grupnu fazu Lige Evrope, podvukao je Terzić.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button