FUDBAL

“Bravo za Santoša – Ronaldo je pali idol”

Kristijano Ronaldo je postao superzvijezda koju niko ne želi, navodi BBC u osvrtu na pobjedu Portugala protiv Švajcarske (6:1).

Pišući o plasmanu portugalske reprezentacije u četvrtfinale Svjetskog prvenstva, prestižni britanski javni servis dodaje, “Portugal je napravio isto što i Mančester junajted odlukom da mu je možda i bolje bez njega”.

Podsjetimo, u utakmici kojom je Portugal deklasirao suparnika u osmini finala, Ronaldo je sjedio na klupi do 74. minuta.

Na travnjak je ušao uz ovacije tribina, duboko u završnici već odlučene utakmice. Teren je napustio pijre ostalih igrača Portugala.

Dok su njegovi saigrači slavili s navijačima, istim onima koji su aplauzom pozdravili njegov ulazak u igru, Ronaldo je šetao prema svlačionici.

– Portugal i jeste bio bolji bez Ronalda – dodaje BBC, ističući da je time nagrađena hrabrost selektora Fernanda Santoša, posebno zbog toga što je Ronaldova zamjena Gonsalo Ramos postigao tri i asistirao za jedan gol.

– Bila je to bez sumnje najhrabrija selektorska odluka na ovom Svjetskom prvenstvu i svakako najhrabrija koju je Santoš povukao u osam godina, otkako vodi Portugal – nastavlja se i dodaje:

– Znao je Santoš šta je ulog u ovoj seizmičkoj promjeni. Bilo mu je jasno da bi on, a ne Kristijano Ronaldo, bio označen za krivca da je Portugal ispao sa Svjetskog prvenstva. Umjesto toga, gledao je poletniji i opasniji Portugal kojem fokus nije na postojanju Ronalda.

BBC piše da je Ronaldov ulazak u igru prizivala domaća publika u Kataru, ona koja je platila ulaznicu da ga vidi uživo, a možda čak i švajcarski navijači koji su se nadali da će Santoš povući potez kojim će iz igre izvući Ramosa, igrača koji je namučio njihovu reprezentaciju.

Ronaldov ulazak u igru opisuje se i kao pomalo čudan i neugodan jer kao da je sveden na to da mu se pruži koja minuta, a ne na mogućnost da doprinese igri reprezentacije u nokaut-utakmici na Svjetskom prvenstvu.

– Nakon što su mu u Mančester junajtedu pokazali vrata zbog mrzovoljnosti i otvorenih stavova o klupskoj hijerarhiji, sada se našao na marginama teritorije za koju je vjerovatno mislio da je na njemu još više nedodirljiva. Šta slijedi palom idolu? U najboljoj varijanti biće to klupa u utakmici protiv Maroka – zaključuje se u analizi BBC-ja.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button