FUDBAL

VIJESTI IZ RUANDE Infantino ponovo predsjednik FIFA

Đani Infantino ponovo je izabran za predsjednika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) na još četiri godine – do 2027.

Infantinov reizbor potvrdili su delagati 211 članica FIFA

Ovaj 52-godišnji švajcarsko-italijanski advokad nije imao protivkandidata na 73. Kongresu FIFA u Kigaliju, prestonici Ruande.

Infantinu je ovo prvi zvanični reizbor otkako je na čelu FIFA zamijenio suspendovanog prethodnika Josefa Blatera 2016.

To znači da može da se još jednom kandiduje za mandat od 2027. do 2031. godine, prema statutu FIFA.

Infantinov reizbor je bio formalnost nakon što nijedan drugi kandidat nije istupio, uprkos tome što prvi čovjek svjetskog fudbala ne uživa popularnost među brojnim članovima FIFA.

Njegovim predsjednikovanjem prije svega su nezadovoljne zapadnoevropske zemlje, a Njemačka, Norveška i Švedska su to javno izražavale.

– Dozvolite mi da vam jednostavno svima zahvalim. Onima koji me vole, kojih je mnogo, i manjini koja me mrzi, volim vas sve. Biti predsjednik FIFA je velika čast i privilegija, ali i ogromna odgovornost. Možete nastaviti da vjerujete u moju posvećenost – rekao je Infantino.

Na Kongresu FIFA je potvrđen i novi format Svjetskog prvenstva koje će se 2026. igrati u SAD, Meksiku i Kanadi i na kojem će učestvovati 48 reprezentacija.

Format tog takmičenja predstavljen je ranije ove nedjelje, a on podrazumijeva 12 grupa sa po četiri tima.

To znači da će se broj utakmica na Svjetskom prvenstvu povećati sa 64 na 104, što će donijeti dodatne prihode od prodaje ulaznica i privući još više emitera.

S tim u vezi, Infantino je objavio i da je projektovani prihod FIFA do 2026. 11 milijardi dolara, u poređenju sa 7,5 milijardi u prethodnom četvorogodišnjem ciklusu koji je završen 2022.

FIFA je od Mundijala u Kataru 2022. podijelila svojim članicama četiri milijarde dolara, a još više će nakon narednog SP, što je i glavni razlog zašto Infantino nije imao protivkandidata u Ruandi.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button