TENIS

PRESEDAN ZBOG NADALA Mijenjaju se pravila na Olimpijskim igrama?

Španski teniser Rafael Nadal, prema aktuelnim propisima, nema pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine.

Razlog je u tome što Nadal nije igrao za Španiju na posljednja dva Dejvis kupa, što je i uslov za igranje na najvećem svjetskom sportskom događaju.

Tako bi nekada prvi reket svijeta mogao da ostane bez nastupa u francuskoj prestonici u godini za koju je najavio da će mu biti posljednja u profesionalnoj karijeri.

Međutim, ima i onih koji smatraju da pravila treba da se mijenjaju. Među njima je predsjednik njemačkog teniskog saveza i kandidat za predsjednika Međunarodne teniske federacije (ITF) Ditlof fon Arnim.

On smatra da je pravila potrebno promijeniti zbog Nadala i apelovao je na Međunarodni olimpijski komitet da to i učine.

– To su pravila, ali zašto otežavamo situaciju i stvaramo problem igračima? Rafa želi da igra u Parizu, hajde da mu olakšamo, moramo promijeniti pravila. Nisam u Olimpijskom odboru, ali treba razgovarati o tome – rekao je Fon Arnim i dodao:

– Ako postoji mogućnost, uradio bih to, dodao bih i da igrači dobiju bodove s Olimpijskih igara. Treba gledati kako im pomoći, a ne postavljati im prepreke. Neka igraju, mi treba da im budemo podrška.

Nadal je sa Španijom čak pet puta osvajao Dejvis kup, dok u svojoj kolekciji medalja ima i onu sa Olimpijskih igara, osvojenu 2016. godine u Riju u dubl konkurenciji sa Markom Lopesom.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button