EUROKUPOVIFUDBAL

NEPRIJATNA STATISTIKA SRPSKIH KLUBOVA Farani osvojili duplo više bodova

Iza nas je još jedno kolo evropskih takmičenja koje je naše klubove postavilo baš tamo gde im je i mesto, na dno ili blizu dna svojih grupa.

Zvezda je poražena 1:3 od Lajpciga, TSC istim rezultatom od Frajburga, a pravi brodolom je doživeo Čukarički na gostovanju Fiorentini (0:6).

Tako su srpski klubovi ostali na samo dva osvojena boda u devet utakmica grupne faze evropskih takmičenja (Zvezda i TSC po bod).

Učinak srpskih klubova ove sezone u Evropi:

Zvezda (grupa LŠ): 0-1-2 (gol-razlika 4:8)

Partizan (kvalifikacije za LK): 1-0-3 (gol-razlika 2:8)

TSC (kvalifikacije za LŠ/grupa LE): 0-1-4 (gol-razlika 5:15)

Čukarički (kvalifikacije za LE/grupa LK): 0-0-5 (gol-razlika 2:17)

Vojvodina (kvalifikacije za LK): 0-0-2 (gol-razlika 2:4)

Zbirno:

1-2-16 (gol-razlika 15:52)

Valja podsetiti da je jedina pobeda srpskih klubova ove sezone u Evropi i dalje ona Partizanova protiv Sabaha u kvalifikacijama za Ligu konferencija (2:0).

Poražavajuće, takođe, zvuči činjenica da je ta jedina pobeda ostvarena protiv tima sa najslabijim rejtingom od svih koji su bili rivali našim ekipama u kvalifikacijama i grupnoj fazi.

Evropsku sezonu, podsetimo i na možda najvažniju činjenicu, krenuli smo sa najviše klubova od kada se takmičimo na evro-sceni (Zvezda, Partizan, TSC, Čukarički, Vojvodina).

Imajući u vidu prethodno navedeno, neprijatno zvuči podatak da je samo jedan klub sa Farskih Ostrva, jedini koji se takmiči u Evropi, upisao duplo više bodova nego tri srpska u grupnoj fazi.

Ukupno četiri.

U četvrtak na Farskim Ostrvima ispisane su nove stranice istorije tamošnjeg klupskog fudbala i prvaka ove države Ki Klaksvika – dočekana je prva pobeda u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja.

Ovaj tim, koji je već pisao istoriju ove sezone, savladao je ljubljansku Olimpiju u Ligi konferencija 3:0 uz dve asistencije nezadrživog Arnija Fredriksberga i tako je ovaj klub u najuspešnijoj godini od kada postoji ostvario i prvi trijumf u grupnoj fazi.

Pre toga, Farani su iznenadili renomirani Lil odigravši sa predstavnikom Francuske bez golova.

Ne možemo, naravno, na osnovu poređenja ovosezonskih evro rezultat klubova iz obe zemlje zaključiti da se bolji fudbal igra na Farskim Ostrvima nego u Srbiji ali sa velikom sigurnošću možemo konstatovati da je srpski fudbal kvalitativno bliži Faranima nego najjačim ligama Evrope ili makar onima srednjeg ranga.

Negde, očito, i dalje grešimo ako su Farani bilo kada i na bilo koji način ispred nas u “teranju lopte”.

Posle ovakvog fijaska, to je već poznato, srozao nam se i nacionalni koeficijent pa će naredne sezone biti daleko teže da se on povrati i da se ponovi uspeh sa ovoliko klubova u Evropi.

Možda bi, na kraju krajeva, najbolje za sve bilo kada bi Evropu igrali samo oni koji to zaista mogu, koji tamo i pripadaju.

Ovde smo imali slučaj da je višegodišnji uspeh jednog kluba proteklih sezona drugima praktično obezbedio izlazak u Evropu, a vidimo i kako se to sve na kraju završilo.

Najgore je zapravo što se još nije završilo…

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button