FUDBALREGION

BiH saznala protivnika u baražu za odlazak na EP u Njemačkoj

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u baražu za plasman na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine igraće u polufinalu protiv reprezentacije Ukrajine.

Odlučeno je ovo voljom danas obavljenog žrijeba u Nionu u u Švajcarskoj u kojem su učestvovale reprezentacije koje nisu uspjele izboriti direktno svoje mjesto na EURU kroz nedavno okončane kvalifikacije, ali će dodatnu priliku imati zahvaljujući dobrim nastupima u UEFA Ligi nacija igranim prošle godine. 

„Zmajevima“ će ovo biti peti baraž. U dosadašnja četiri, za evropska i svjetska prvenstva, nikada nisu se uspjeli tim putem domoći velikog takmičenja. Dva puta su eliminisani od Portugal, a po jednom od Republike Irske i Sjeverne Irska.

Kao osvajač grupe u Ligi nacija reprezentacija Bosne i Hercegovine je izborila da u polufinalu bude domaćini. Susret će se igrati najvjerovatnije na stadionu „Bilino polje“ u Zenici, a voljom danas obavljenog žrijeba određeno je da pobjednik ovog susreta bude i domaćin finala ove grupe.

Polufinalni mečevi baraža igraju se 21. marta, a finalni mečevi pet dana kasnije. Pobjednici baraža, ukupno tri reprezentacije, kompletiraće spisak od 24 učesnika predstojećeg Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

Parovi polufinala baraža

Liga A

Finska – Vels (domaćin finala)

Poljska – Estonija

Liga B

Bosna i Hercegovina – Ukrajina (domaćin finala)

Izrael – Island

Liga C

Gruzija – Luksemburg (domaćin finala)

Grčka – Kazahstan

Evropsko prvenstvo igra se u junu i julu iduće godine. Iz regiona su plasman već izborile reprezentacije Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button