EUROKUPOVIFUDBAL

CEH EVROPSKE BRUKE: Od 2025. četiri srpska kluba kreću od dugog kola kvalifikacija

Katastrofalnim rezultatima klubova u Evropi ove sezone, Srbija je na koeficijent listi UEFA pala sa 11. na 19. mesto! Dodatno klizanje sa 17. pozicije zabeleženo je posle završnog kola grupnih faza tri takmičenja i poraza po navici Crvene zvezde, Čukaričkog i TSC-a.

Srbiju su na UEFA listi učinka klubova u poslednjih pet sezona u evropskim takmičenjima preskočile Grčke i Ukrajina, skoro izvesno je da će i na kraju sezone ostati na 19. poziciji jer je prednost u odnosu na 20. Poljsku i 21. Hrvatsku skoro 2.500 koeficijent bodova.

Za raspodelu evropskih ulaznica u sezoni 2025/26, suštinski je isto da li si 16, 17. ili 19. na listi, poenta je bila naći se u prvih 15. Srbija je, međutim, izašla iz tog društva još u ranoj jeseni, a kako je odmicalo takmičenje samo je tonula.

Kad se podvuče crta, posledica je da Srbija u sezoni 2025/26. neće imati pet predstavnika u UEFA takmičenjima, samim tim biće i bez dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

U narednoj sezoni, zbog 11. mesta na UEFA listi posle takmičarske 2022/23, Srbija će imati pet predstavnika u Evropi. Startne pozicije su, međutim, lošije nego minulog leta, jer smo ga dočekali sa 10. pozicije (preuzeto od suspendovane Rusije).

Prvak će u plej-of za Ligu šampiona, drugi u prvenstvu u drugo kolo kvalifikacija za elitu. Osvajač kupa može do Lige Evrope i imaće samo jednu kvalifikacionu utakmicu, a treći i četvrti u šampionatu u Ligu konferencije kroz doigravanje.

Grupnu fazu Lige Evrope imaće kao minimum šampion, a osvajač kupa ili treći u prvenstvu mesto u Ligi konferencije, uz šanse da pobedama u plej-ofu budu u višim takmičenjima.

Narednog leta imaćemo pet predstavnika na evropskoj sceni i ko zna kad sledeći put. Vratićemo se od 2025. u realnost srpskog fudbala – četiri učesnika i duge kvalifikacije.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button