KOŠARKA

“Orlići” igraju srcem na Svjetskom prvenstvu: Gubili sa 17 razlike, pa pobijedili u drami VIDEO

Dok je “A” reprezentacija šokirala Srbiju načinom na koji je odigrala u ključnom, a izgubljenom meču od Italije za plasman na Olimpijske igre, juniori Srbije su nastavili da ređaju trijumfe na U-19 Svjetskom prvenstvu u košarci.

Poslije Irana i Portorika, izabranici selektora Zorana Lukića savladali su u dramatičnom meču i domaćina, Letoniju, sa 71:70 (16:24, 16:21, 19:8, 20:17).

Odlučujuću trojku, za momke koji screm pjevaju himnu, srcem i izgraju na terenu od prvog do 40. minuta, a srčano i slave svoje uspjehe – postigao je Stefan Todorović, u samom finišu.

Ovom pobjedom, “orlići” su kao prvi u grupi zakazali meč šesnaestine finala sa Japanom, za koji se u vrijeme pisanja ovog izvještaja samo zna da je na programu već u srijedu, ali ne i u koliko sati.

Juniori Srbije su u, dosad najtežem testu, gubili do 32. minuta. Gubili su i sa 17 poena razlike, 32:49, ali nisu odustajali.

Malo po malo, strpljivo i hrabro, smanjivali su zaostatak, a u ravnopravnom finišu došli do prednosti od 68:67 kada je Filip Škobalj postigao trojku pred posljednji minut. A kako rival svoju akciju nije krunisao dobrim šutem, Mihajlo Petrović, koji je prethodno postigao sedam poena u nizu, nije uspio da sa distance odvoji “orliće” na prednost koja bi omogućila mirnu završnicu.

Letonci su poravnali rezultat sa linije penala, a Stefan Todorović na drugoj strani trojkom 17 sekundi prije posljednjeg zvuka sirene odmakao Srbiju na tri razlike. Ispostavilo se da je to bilo dovoljno za pobjedu, jer je domaćin preko Macohe poentirao iz prodora, valjda nadajući se da će nekako stići do nove prilike za izjednačenje, ali je na tajmautu košarkaških nada ipak dogovorena akcija za koju suparnik nije imao rješenje – lopta je brzo primljena i još brže “lansirana” pod svod sale, pa je vrijeme isteklo, a prednost ostala, time i pobjeda pripala srpskoj selekciji.

U njoj je Nikola Jović bio najefikasniji, s tim da je uz 16 poena (šut 6/16) imao i pet skokova, Petrović je zastao na 12 poena, uz tri skoka i dvije asistencije, te šut 5/16, Vojin Medarivć je od najefikasnijeg trija (11 poena) bio najpreciziniji (4/7 iz igre, i to uz šest skokova), a Todorović je uz pomenutu trojku za pobjedu postigao još jedan poen.

(Blic Sport)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button