TENIS

Čovek koji vjeruje – Novak o Rodžeru 2006: Nije vanzemaljac!

U jednom trenutku, Rodžer Federer imao je 16 grend slem titula, naspram jedne Novaka Đokovića. Sada su obojica na po 20, i dobro je prisjetiti se pojedinih Đokovićevih izjava iz rane faze karijere.

Novak je i tada bio samouvjeren, govorio kako očekuje pobjede nad Federerom, koji je tih godina bio neprikosnoven.

Takve reči nailazile su uglavnom na čuđenje javnosti, nekad i oštrije komentare. Kao podsjetnik, izdvojili smo dvije Novakove izjave.

Poslije poraza u Monte Karlu 2006, u njihovom prvom međusobnom meču (6:3, 2:6, 6:3), Novaka su pitali zašto se Federer više muči na šljaci, a Đoković je dao sljedeći odgovor:

– Pa, ne muči se… On je jedan od najboljih u istoriji, to je sigurno, i svi to znaju. Problem je u tome što je, na svim podlogama, on pobednik i pre meča, znate? Zato što se svi uplaše: ’On je Rodžer Federer. Ne mogu da ga pobedim. Savršen je’. Ili: ’Moram da odigram nešto što ne igram, više od svog maksimuma, više od svojih granica’. Na taj način on već pobeđuje – rekao je Novak i obrazložio:

– Mislim da sam ja danas počeo nervozno, napravio mi je brejk na 1:1 u prvom setu. Igrao sam i razmišljao sam o tome kako moram da uradim, kako sam rekao, ’nešto drugačije’. Onda sam shvatio da on jeste dobar, da je najbolji, ali da ipak nije vanzemaljac, neće napraviti viner svaki put. Igra veoma pametno. Vrlo je miran. I počeo sam da igram s njim. Odigrao sam neke udarce, naterao ga da greši. To sam činio u drugom setu, ali nažalost nisam nastavio tako. Svi znaju da je šljaka Rodžerova najslabija podloga, ali i dalje je među trojicom najboljih na svetu i na šljaci. Siguran sam da će zaigrati bolje u narednim mečevima.

Poslije poraza od Federera u Australiji 2007. godine u osmini finala, rezultatom 6:2, 7:5, 6:3, Đokovića su pitali: Bio si prilično samouvjeren prije meča. Kako se sada osjećaš, da li i dalje vjeruješ jednako u svoje kapacitete?

– Da, i dalje se osećam u redu. Možda neki ljudi misle: ’Šta ovaj momak misli, toliko veruje u sebe, misli da može da pobedi Rodžera’. Sada sam izgubio sa 3-0 i onda misle da sam promenio mišljenje. Ali jedini način da pobediš igrača kao što je Federer jeste da budeš pozitivan i da veruješ u pobedu – rekao je tada Novak i dodao:

– To mora da bude cilj pred meč, jer ako razmišljaš samo o tome kako da daš sve od sebe i da odigraš dobro, onda ne možeš da ga pobediš. I dalje se osećam dobro, malo mi je žao što sam izgubio i što nisam uspeo da uzmem set, da mu otežam. Ali naravno, budućnost je preda mnom. Biće još mnogo turnira i nadam se da ću odigrati još mnogo mečeva s njime.

Sada te Đokovićeve riječi zvuče kao predskazanje jer, ne samo što se izjednačio po broju najvećih titula, već je bolji od Federera i u međusobnom skoru: 27-23.

Sportklub

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button