GRAN FONDO WORLD SERIES

Hugerland i Šimencova prvi stigli na Poljice

Pobjednici kvalifikacione trke za Svjetsko prvenstvo u amaterskom biciklizmu su Slovenka Laura Šimenc i Holanđanin Džoni Hugerland.

Njih dvoje su bili najbrži među biciklistima koji su se odlučili da voze dužu, gran fondo trku koja je startovala u Istočnom Sarajevu i poslije jednog velikog kruga preko Trebevića, te povratka u grad, stigli prvi na Poljice kod olimpijskih krugova. Može se reći da je ovo očekivan rasplet, s obzirom na karijere dvoje takmičara. Šimencova je nekoliko godina bila profesionalac i imala zapažene rezultate, a sada je je aktivni takmičar jednog italijanskog tima na granfondo trkama, dok Hugerlanda nij epotrebno previše predstavljati u svijetu biciklizma.

Slovenka je izuzetno napornu stazu dugu 100 kilometara prevezla za 3:11,05 časova, dok je Bik iz Bevelanda savladao za 2:56,08 časova.

– Bilo je prilično naporno, ali kao neko ko je kroz profesionalnu karijeru volio brdske etape dobro sam se snašao. U finišu je bilo baš pakleno, ali sam dan ranije provezao kompletnu stazu i znao sam šta me čeka. Takmičenje je bilo odlično organizovano, na nivou onih koja se održavaju širom svijeta i jedva čekam da dođem u oktobru. Biciklizam sada shvatam kao zabavu i uživanje, pa mi je vrlo bitno da se na svakoj trci dobro i zabavim. U Istočnom Sarajevu sam uživao i obećavam da ćemo se vidjeti u oktobru – rekao je Hugerland.

Velike čestitke zaslužuju i stariji takmičari koji su ipak savladali jednu od najtežih trka od 25 koliko ih se vozi u svijetu.

Sjajan domaćin bilo je Istočno Sarajevo sa svim opštinama u svom sastavu, kao i Olimpijski centar Jahorina.

– Godinama radimo na promociji Jahorine u letnjem periodu i ovo je jedan od događaja koji će na najbolji način doprineti tome. Olimpijska lepotica je poslednjih godina postala je centar biciklizma jer smo osim domaćinstva granfondo prvenstva bili domaćini Trke kroz Srbiju. Ovo je lepa generalna priprema da se Svetsko prvenstvo koje nas čeka u oktobru kada se nadam da ćemo ugostiti nekoliko hiljada biciklista iz cijelog svijeta – rekao je direktor OC Jahorina Dejan Ljevnaić.

Veliku pomoć pri realizaciji, kako logističku, tako i finansijsku dalo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta, a u organizaciju su bile uključene i sve opštine Istočnog Sarajeva.

– Pokazalo se da odluka o prihvatanju domaćinstva nije bila pogrešna. Odao bih priznanje organizatorima koji su učinili sve da na najbolji način ugostimo bicikliste iz svih krajeva svijeta – rekao je šef kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ognjen Sladoje.

Na Palama je održan hronometar u petak, a načelnik opštine Boško Jugović bio je na cilju i juče na Jahorini.

–  Malo se već ponavljam, ali sam zaista presrećan što smo ugostili skoro 500 biciklista iz svih krajeva svijeta – rekao je Jugović.

Direktor takmičenja Vladimir Kuvalja zahvalio je svim institucijama, gradu Istočno Sarajevo i pripadajućim službama, Olimpijskom centru Jahorina, te podvukao da je prema onom što je čuo od učesnika, kao i komesara UCI Ervina Vanvenkera, da je uspjela generalna proba pred ono što nas čeka od 5. do 10. oktobra.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button