NEKATEGORISANO

Djevojčica (14) NAJMLAĐA OSOBA koja je jedrilicom okrenula krug oko Britanije FOTO

Tinejdžerka iz Devona uspješno je završila plovidbu jedrilicom oko Velike Britanije – nada se daje sada zvanično najmlađa osoba kojoj je to pošlo za rukom.

Četvrnaestogodišnjakinja Kejti Mekejb iz Topšama krenula je krajem juna iz Ekmauta drvenom jedrilicom Falanda, dugom osam metara. Vratila se 21. avgusta popodne, a druga plovila i oduševljena gomila dočekali su je na cilju.

Prikupila je i hiljade funti u dobrotvorne svrhe tokom na putu dugom 1.600 nautičkih milja, odnosno 3.000 kilometara.

Plovila je u smjeru suprotnom od kazaljke na satu zajedno sa ocemem Dejvidom Mekejbom, koji je plovio iza nje iz bezbjednosnih razloga. Ipak, sve vrijeme je sama upravljala jedrilicom.

Podizala je svijest o zagađenju mora i prikupljala novac za dvije dobrotvorne organizacije, uključujući Morske šeparde Velike Britanije. Imala je cilj da prikupi 6.000 funti, međutim do sada je prikupila više od 10.000.

Mekejb je rekla da već razmišlja o sljedećem izazovu.

– Elen Mekartur je nevjerovatna, kao i Laura Deker, i voljela bih da uradim nešto poput njih, pa bih možda željela da probam nešto drugo – kaže ona.

Trenutno najmlađa osoba koja je samostalno plovila oko Britanije je Timoti Long, koji je prošle godine obišao Britaniju sa 15 godina.

(Blic Sport)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button