EVROPSKE LIGEFUDBAL

CR7 – igrač u kojem je Fergi vidio ono što drugi nisu

Kada je Kristijano Ronaldo u Sportingu samo nagovještavao veliki potencijal, ser Aleks Ferguson je u njemu vidio čovjeka koji će mu pomoći da ispiše nove stranice istorije Mančester junajteda.

Portugalac je stigao u Junajted u avgustu 2003. godine i odmah dobio dres sa brojem sedam, koji su prije njega proslavili Erik Kantona i Dejvid Bekam.

– Za mnogo igrača su govorili “ovo je novi Džordž Best”. Ali, poslije svega, prvi put sam osjetio kao kompliment kada su Ronalda počeli da porede sa mnom – rekao je 2003. legendarni Best.

Ronaldo je malo po malo zarađivao Fergijevo povjerenje i počeo da se isplaćuje, ali i da pokazuje da njegovi dometi u fudbalu gotovo nemaju granica.

U prve dvije sezone je postigao ukupno 15 golova (šest pa devet), u trećoj je imao dvocifren učinak (12), a onda je postao prava napast za odbrane protivnika, jer je u tri naredne sezone pogodio ukupno 91 put.

Za šest sezona je osvojio tri titule u Premijer ligi, ima i Ligu šampiona, FA kup, Komjuniti šild, Svjetsko klupsko prvenstvo, te dva trofeja u engleskom Liga kupu.

A onda je ljeta 2009. stigla ponuda iz Real Madrida koja se ne odbija – Junajted je dobio 94 miliona eura, CR7 pojačao “kraljevski klub”, gdje je postao jedan od najboljih igrača svih vremena…

U Realu je osvojio sve što se moglo, pa zatim 2018., godine pomalo iznenada prešao u Juventus. Sa Starom damom nije uspio da uradio ono zbog čega je doveden – da osvoji Ligu šampiona, ali je dva puta bio šampion Italije i pokupio sve individualne nagrade. Ovog ljeta se šuškalo da bi mogao otići i na kraju se to desilo. Pominjao se Mančester siti, PSŽ i tandem sa Nejmarom, ali se na kraju vratio kući. I to ne u svoj Sporting, nego na svoj drugi dom – „Old Traford“. Sa 36 godina još nije rekao posljednju riječ, a Junajted na velike trofeje čeka skoro od njegovog odlaska, tačnije od odlaska velikog Ser Aleksa fergusona koji ga je i lansirao u orbitu. Da li može da vrati trofeje u crveni dio Mančestera ostaje da se vidi. Ukoliko to uspije jasno je da će to biti jedna od najljepših fudbalski bajki.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button