KOŠARKANBA

Večeras kreće NBA ludilo: Nurkić igra za novi ugovor, Garza debituje

Nova sezona u NBA ligi počinje večeras. Biće to 76. izdanje najjače košarkaške lige svijeta, u kojoj će nastupiti i dvojica bosanskohercegovačkih košarkaša – Jusuf Nurkić i Luka Garza.

Nurkić (27) će igrati svoju osmu sezonu u NBA ligi, a s obzirom na to da mu je ovo biti posljednja pod ugovorom s Blejzersima, igraće za što bolji novi ugovor, da li u Portlandu ili nekom drugom timu, ostaje da vidimo.

Ono što je najvažnije za njega je da ostane zdrav s obzirom na to da je u posljednje dvije sezone zbog povreda, najprije loma noge, a potom i šake, odigrao samo 45 utakmica.

Ukoliko ga zdravlje posluži, nema sumnje kako će ovo biti sezona Jusufa Nurkića. No, njegov Portland teško da može išta više od plasmana u plej-of.

Garza (22) je nakon tri sezone u kojima je dominirao na koledžu Ajova konačno odlučio izaći na draft i 52. pikom su ga izabrali Pistonsi. Centar koji bi, nadamo se uskoro, trebao obući dres BiH se nametnuo tokom pripremnih utakmica Detroita te će biti u sastavu za ovu sezonu.

Detroit je jedna od najslabijih ekipa lige te bi Garza mogao dobiti priliku za igru tokom sezone u konkurenciji Kelija, Olinjka i Stjuarta, a na njemu je da ih iskoristi na najbolji mogući način.

Titulu prvaka brani Milvoki, koji je manje-više zadržao istu ekipu i biće kandidat za trofej i ove godine, a najveću konkurenciju će mu predstavljati Bruklin, LA Lejkersi te Denver.

No, sve tri ekipe imaju svoje probleme. Bruklyn će biti bez Kajrija Irvinga, koji se ne želi vakcinisati i ukoliko se ta situacija ne promijeni, njihove šanse za titulu drastično padaju.

Lebron Džejms ponovo ide na “all-in” kada je riječ o napadu na titulu s Lakersima. Njemu i Dejvisu će u napadu na titulu ove sezone pokušati pomoći Rasel Vestbruk i upravo će od toga kako se nekadašnji MVP lige i triple-double mašina snađe u Lejkersima ovisiti rezultat ekipe.

Uz Rasa, u Lejkerse su stigli veterani Karmelo Entoni, Ražon Rondo, Trevor Ariza i Dvajt Hauard, iskusni Deandre DŽordan, Kent Bejzemore, Vejn Elington, ali i pouzdani mladi šuter Kendrik Nan te na prvi pogled Lakersi djeluju jače nego prošle sezone.

Što se tiče Denvera, sve je u rukama Nikole Jokića, koji će morati ponoviti prošlogodišnju MVP igru, ali i imati veću pomoć saigrača u odnosu na prošlu sezonu.

Kao favoriti iz sjene nameću se Dalas na pogon Luke Dončića te LA Klipersi koji će veći dio sezone igrati bez Kavija Lenarda pa će ih u plej-of morati uvesti Pol Džordž, a onda je sve moguće.

Nova NBA sezona počinje večeras utakmicom između Milokija i Bruklina u 1:30 sati poslije ponoći. Klix.ba

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button