FUDBAL

FIFA na Arapskom kupu testira novu ofsajd tehnologiju

Svjetska međunarodna federacija testiraće na predstojećem Arapskom kupu autimatizovanu ofsajd tehnologiju koja bi trebalo da se primjenjuje na Svjetskom prvenstvu u Kataru sljedeće godine.

Tehnologija se oslanja na vještačku inteligenciju koja šalje automatizovane poruke VAR sistemu kada je igrač u ofsajd poziciji, i tada se ostavlja sudiji na procjenu da li je pozicija igrača uticala na igru.

Tehnologija će biti korištena na svih šest stadiona na kojima će se igrati mečevi Arapskog kupa koji će biti održan u Kataru, na istim stadionima na kojima će se igrati mečevi Svjetskog prvenstva. Nekoliko testova iza zatvorenih vrata već je obavljeno na stadionima poput Etihada i Alijanc arene.

Iako bi zapravo moglo da se pouzda u poruke koje tehnologija šalje VAR sistemu, ipak će biti klasifikovana kao polu-automatizovana i odluka će biti na sudijama baš zbog toga što poruka ide u VAR sobu, a ne glavnom sudiji.

Ukoliko testiranje na Arapskom kupu bude ocijenjeno kao uspješno to će vjerovatno biti dovoljno dobra preporuka da tehnologija bude u upotrebi i na Mundijalu u Kataru, ali će ipak prije toga morati da bude zvanično odobrena na sastanku Borda internacionalne fudbalske asocijacije u martu sljedeće godine.

Kako je jedna od kompanija koje su učetvovale u stvaranju ove tehnologije bazirana u Ujedinjenom kraljevstvu u Engleskoj se nadaju da će već u sezoni 2023/24 moći da je koriste i u Premijer ligi.

Insajderske informacije kažu da je ova tehnologija mnogo preciznija od one koja je sada u upotrebi kroz VAR sistem.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button