ATPGRAND SLAMTENIS

“Nadalova titula nema pravu vrijednost, jer je osvojena bez najboljeg na svijetu”

Proslavljeni teniski stručnjak Nikola Pilić istakao je da titula Rafaela Nadala nema pravu vrijednost, jer novaku Đokoviću, devetostrukom šampionu ovog turnira nije dozvoljeno da brani titulu.

Španski teniser Rafael Nadal postao je rekorder po broju osvojenih grend slem titula, ali iza toga postoji jedna velika zapeta, smatra Pilić.

– Nadalu čestitam od srca, ovo što je napravio ima svoju težinu, ali ovo nije pravi trijumf jer je osvojen bez najboljeg igrača svijeta. Neke stvari se u ATP-u moraju hitno mijenjati. ATP mora da nagrađuje titule na grend slemovima sa 3000 bodova, a ne 2000, kao što danas rade. Kako je moguće da igrač koji u jednoj kalendarskoj godini osvoji tri grend slema i igra finale četvrtog za istorijski kalendarski slem, na račun prvog grend slema u sezoni, koji nije igrao, izgubi prvo mjesto? Da je Medvedev osvojio Australiju to bi se dogodilo. To je nedopustivo – ističe Pilić.

Odmah nakon osvajanja rekordne krune ponovo je pokrenuta rasprava o tome ko je najbolji svih vremena. Zapadni mediji sada Nadala podižu u nebesa i tvrde da je to upravo on. Pilić se ipak ne slaže.

– Zapadni mediji ne mogu da prihvate da je neko sa Balkana najbolji u njihovom sportu. Baš kao što su Rusima u Madridu nakon osvajanja Dejvis kupa pustili neku baladu od Čajkovskog, a ne njihovu himnu – kaže Pilić i dodaje:

– Ako uzmemo međusobni skor između njih trojice, broj provedenih sedmica na broju 1 i još neke parametre, vidjećemo da je Novak najbolji. Naravno da će Španac reći da je Nadal najbolji, a da će neki Srbin reći da je to Novak, ali ako pitate Džona Mekinroa ili Džimija Konorsa, onda ćete čuti pravu istinu, a oni su je više puta rekli.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button