SKIJANJEZIMSKI SPORTOVI

Fojc: Za 40 časova ću grliti porodicu sa zlatnom medaljom

Švajcarac Beat Fojc osvojio je olimpijsku titulu u spustu, pošto je na stazi “Rok” u Janćingu trijumfovao sa rezultatom 1:42,69.

Na taj način postao je četvrti Švajcarac (Bernar Rusi, Pirmin Curbrigen i Didije Defago), olimpijski pobjednik u najatraktivnijoj skijaškoj disciplini.

– Vrijeme je bilo idealno, bez vjetra i zato sam imao sjajnu poziciju na skijama. San je postao java – bile su prve Beatove riječi po ulasku u cilj.

– Bio je to težak spust, očekivao sam male razlike, jer smo svi prvi put u karijeri vozili trku na ovoj stazi.

Olimpijsko zlato, za Fojca je jedan od najvećih trenutaka u karijeri:

– Olimpijske igre su velika stvar, a danas mi je uspjelo da ih osvojim. U Pjongčangu prije četiri godine sam bio drugi i treći, a danas se nekako sve posložilo. To mi znači sve na svijetu. Ne mogu da zamislim ništa ljepše od povratka kući sa zlatnom medaljom.

U nastavku Olimpijskih igara, Fojc će imati još jednu trku:

– U utorak ću biti na startu superveleslaloma, a onda se vraćam kući. Za 40 sati biću u prilici da zagrlim svoju porodicu.

Kako stvari stoje, Beat će olimpijsku titulu proslaviti u svom Bernu, 11. februara, na dan svog 35. rođendana.

– Sigurno ćemo i večeras malo proslaviti, kao ekipa, ali u ovim Kovid uslovima i zato što se sezona Svjetskog kupa ubrzo nastavlja, moraćemo da odložimo slavlje do proljeća.

Fojc je sredinom januara drugi put postao otac, pošto mu je vjerenica Katrin Trindl (Austrijanka), na svijet podarila ćerku Lujzu. Po završetku trke pustio je i suzu, u momentu kad je razmijenio nekoliko riječi putem vajbera sa svojim najbližima.

U dugoj i bogatoj karijeri, Fojc je imao titulu šampiona svijeta iz Sent Morica (2017), srebro i bronzu sa Olimpijskih igara u Pjongčangu i čak četiri Kristalna globusa u spustu. Pobijedio je 16 puta na trkama Svjetskog kupa, od čega 13 puta u spustu.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button