EVROPAKOŠARKA

EL pokrenula postupak protiv Žalgirisa zbog Zvezde

Evroliga je pokrenula disciplinski postupak protiv Žalgirisa zbog incidenata na meču sa Crvenom zvezdom (103:98) u 21. meču takmičenja.

Disciplinski postupak je pokrenut zbog političke i nacionalne provokacije na utakmici u Kaunasu, prenosi portal Nova. Prema podzakonskskim aktima Evrolige, predviđene sankcije za teške prekršaje su između 30.001 do 280.000 evra, zatim privremeni gubitak ekonomskih i/ili političkih prava, privremena ili trajna diskvalifikacija iz Evrolige, potpuno ili djelimično zatvaranje arene ili igranje bez publike na period od jedne do 15 utakmica…

Igrači Zvezde nisu držali zastavu Ukrajine na kojoj je pisalo “Zaustavite rat”, zbog čega su naišli na osudu i žestoke kritike evropske i svjetske javnosti. Navijači Žalgirisa su tokom svih 45 minuta meča zviždali igračima Zvezde, dok su na pauzi između regularnog dijela meča i produžetka čak napali pristalice srpskog tima zbog koga su zvezdaši morali da napusti dvoranu u Kaunasu.

Takođe, domaćini su provocirali Zvezdu isticanjem zastave NATO pakta na tribinama. Poslije meča, igrač Zvezde Eron Vajt, bivši član Žalgirisa, je izjavio da im je rečeno da ne diraju transparent.

Usljed svega što se dogodilo, u utorak se zvaničnim saopštenjem oglasio i klub sa Malog Kalemegdana.

– KK Crvena zvezda kao sportski klub i predstavnik Republike Srbije koja je zauzela jasnu poziciju povodom sukoba u Ukrajini, i sledi zvanične stavove naše države, u zvaničnoj komunikaciji sa Evroligom i čelnicima Žalgirisa, jasno su stavili do znanja nekoliko dana pre utakmice u Litvaniji, da neće dozvoliti politizaciju i nositi baner u bojama zastave bilo koje države jer bi time bili učesnici u manipulaciji i politizaciji jedne od najhumanijih i univerzalnih parola „STOP RATU” – navodi se između ostalog u saopštenju Zvezde.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button