FORMULAMOTOSPORT

Mazepin oštar: U pitanju je ’kultura poništavanja’ protiv Rusije

Ruski vozač Nikita Mazepin, kojeg je Has otpustio uoči starta nove sezone Formule 1, kaže za BBC da je razočaran načinom na koji se Rusi tretiraju širom svijeta.

FIA je odlučila da ruski vozači mogu da se takmiče uz neutralni status, ali je Mazepin svejedno dobio otkaz.

Nikita i njegov otac Dimitrij Mazepin na listi su Rusa koji su pod sankcijama Evropske unije. U obrazloženju odluke navedeno je da je Dimitrij, kao vlasnik kompanije Uralkali, uključen u ekonomske sektore koji obezbeđuju značajan izvor prihoda Vladi Ruske Federacije, koja je odgovorna za aneksiju Krima i destabilizaciju Ukrajine. EU napominje da „se pokazalo da je član najužeg kruga ljudi koji podržavaju Vladimira Putina“.

 – Uopšte nisam saglasan sa odlukom. Kao što sam i ranije rekao, namjeravam da se borim protiv nje. Možda sada nije pravo vrijeme… Ako pogledate cijelu situaciju sa sportistima, u pitanju je ’kultura poništavanja’ protiv moje zemlje – rekao je Mazepin za BBC.

Mazepin je rekao da ga bole slike koje dolaze iz Ukrajine, a na pitanje da li i dalje ostaje pri tome da ne želi javno da govori o svom stavu povodm rata, Mazepin je odgovorio:

 – Jesu se promijenila moja osjećanja kao ljudskog bića i kao osobe koja želi da živi u svijetu u miru. Biću iskren sa vama, vidim ogromne rizike u tome da kažem bilo šta o ovoj situaciji, jer neće svi moći da budu zadovoljni onim što kažem. Zato ću u javnosti biti tih tim povodom – dodaje 23-godišnji vozač.

Uralkali je do početka rata bio glavni sponzor Hasa, ali je taj ugovor raskinut. Potom je i uslijedio otkaz Mazepinu, koga je u timu zamijenio Kevin Magnusen.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: brainsclub
Back to top button