FORMULAMOTOSPORT

ŠTA SE PROMIJENILO Kako je Ferari postao ponovo opasan?

Bilo je potrebno dosta vremena da se Ferari podigne, ali uspjeli su i o tome je govorio prvi čovjek tima Matija Binoto.

Ferari od 2007. nije osvojio šampionsku titulu, a tada je najbolji bio Kimi Raikonen čovjek koji je prošle godine otišao u penziju.

Ferari poslije dužeg vremena ima najbrži bolid u šampionatu Formule 1, imaju Šarla Leklera i Karlosa Sajnca i konkurenti su Red Bulu i Maksu Ferstapenu.

– Teško je odgovoriti na pitanje da li smo uspjeli, sa tehničkog aspekta se čini da jesmo jer smo promijenili izduvni sistem motora, unaprijedili smo aerodinamiku i to su samo male sekvence. Poenta je da gradimo tim, jer smo od 2017. godine išli korak po korak i u tome je ključ – rekao je Matija Binoto za BBC.

Sjetimo se 2017. godine koju je spomenuo Matija Binoto, sjetimo se sjajnog pa katastrofalnog Sebastaijana Fetela koji je u dvije trećine šampionata bio ispred Hamiltona i onda se desio kiks u Njemačkoj i sve je otišlo nizvodno.

Mercedes je tako uspio da “ukrade” titulu Ferariju iz ruku, bivši šef ekipe Mauricio Arivabene nije uspio da objasni krah i zamijenjen je Matijom Binotom.

– Ferari je kao ekipa dokazao da je kreativan i sposoban da se prilagodi novom pravilniku i bolid koji smo napravili je veoma dobar, od koncepta do finalnog proizvoda. Sve je bilo toliko dobro, da su nas drugi timovi kopirali. Kada sam uskočio u Ferari kao šef ekipe, rekao sam da imamo mlad tim jer nismo bili mladi po godinama već po iskustvu na ovim pozicijama, bilo je potrebno da steknemo malo iskustva. Nismo uspjeli da razvijemo bolid na pravi način 2017. godine, pa ni 2018. ni 2019. Imali smo potencijal, ali ga nismo dosegli – objašnjava Binoto.

Dok se gradio bolid, dok su inženjeri i mehaničari stasavli moralo je da se riješi jedno veoma važno pitanje, a to je pitanje vozača. Tada je stigao mladi i talentovani vozač Zaubera (sada Alfa Romeo) Šarl Lekler.

Ferari je morao da povuče takav potez i Lekler je došao da vozi uz Sebastijana Fetela dok je Kimi Raikonen napustio ekipu. Serhio Markone je bio tvorac tog plana, a iako je preminuo 2018. godine, Ferari je nastavio u tom smjeru.

Binoto je došao u Ferari i zatekao određene probleme sa motorom, tačnije pogonskom jedinicom i uspio da prilično popravi stvari. Lekler je imao sedam pol pozicija, dok FIA nije rekla da je Ferari prekršio pravilnik oko goriva i stvari su počele da se mijenjaju.

– To je sada u prošlosti, ne volim mnogo da pričam o tome jer smo samo željeli da napredujemo i da pomjeramo granice sopstvenih mogućnosti, ništa nismo uradili ilegalno, mi nismo bili diskvalifikovani – objašnjava Binoto.

Kontroverzne situacije sa motorom uspjele su da se odraze na Ferarijevu šasiju.

– Način na koji smo napravili motor i stvari koje su se iskomplikovale napravile su nam problem kakav 2020. godine nismo bili spremni da riješimo. Ferari je gubio snagu, ali nismo mi bili jedini sa tim problemom, ali smo bili najviše pogođeni tim problemom. Ipak, imali smo kvalitetan bolid koji je ipak bio spor na pravcu. Bilo je teško… – rekao je prvi čovek Ferarija.

Promjena pravila aerodinamike na neki način su pomogla Ferariju da se prilagodi i ugrozi konkurenciju na stazi, a sjetimo se da se promjena pravila pomjerila za godinu dana zbog pandemije.

Binoto smatra da Ferari ne bi bio toliko jak da je sve urađeno na vrijeme jer im je tih dodatnih godinu dana dalo dovoljno vremena da se pripreme i manje vremena da bude distrakcija.

Motor su doveli u red, to se vidi na svakoj trci, a unaprijeđeni hibridni sistem pokazao je da je Ferari 2021. godine bio bolji od direktnog konkurenta, ekipe Meklarena.

Sada se bore za titulu, a glavobolja ne nestaje. Lekler je imao 46 bodova prednosti u odnosu na Ferstapena poslije tri odvezene trke, a nakon nekoliko grešaka i pogotovo one u Monaku, Lekler je izgubio prvu poziciju.

Ferstapen sada vodi sa 125 bodova u generalnom plasmanu, 116 ima Lekler, a 110 Serhio Peres. U trci konstruktora, Red Bul ima 235 bodova, a Ferari 199.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: weed delivery Toronto
Back to top button