EVROPAKOŠARKA

Lavrov o Britni Grajner: Razmatramo razmjenu

SAD i Rusija uspostavile su diplomatski odnos prvi put od početka rata u Ukrajini, a razlog je jedna sportiskinja. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je tokom posjete Uzbekistanu da je njegova vlada voljna da sa SAD organizuje razmjenu zatvorenika u kojoj bi put Amerike pošli košarkašica Britni Grajner i obaveštajac Pol Vilan, dok bi u suprotnom smeru krenuo trgovac oružjem Viktor Bout.

O toj mogućnosti govorio je državni sekretar SAD Entoni Blinken, a Lavrov je potvrdio da je Rusija dobila i zvaničan zahtjev Amerikanaca u vezi sa ovim nesvakidašnjim „trejdom“.

– Saslušaću šta imaju da kažu, a o svemu ćemo razgovarati kada se budem vratio u Moskvu – izjavio je Sergej Lavrov.

– Stvari kao što je razmjena zatvorenika obično se obavljaju mimo znanja javnosti, tako da je za očekivati da i u ovom slučaju ne bude mnogo kontakta sa medijima – poručio je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ko je zatvorenik kojeg želi ruska vlada? Radi se o šverceru oružja koji je osuđen u Americi 2012. godine i služi kaznu od 25 godina zatvora.

“Trgovac smrću” kako je Viktorov nadimak, uhapšen je 2008. u Tajlandu i izručen je SAD.

Pol Vilan, koji je na robiji u Rusiji, kanadski je oficir osuđen zbog špijunaže u Rusiji. Ima američko, britansko i irsko državljanstvo. Uhapšen je 2018. godine, a 2020. je dobio zatvorsku kaznu od 16 godina uz mogućnost skraćenja u slučaju izlaska u radni kamp.

Britni Grajner i dalje se nalazi u Rusiji, gdje joj se trenutno sudi zbog pokušaja krijumčarenja droge i gdje joj prijeti zatvorska kazna do deset godina. Igračica Finiks Merkjurija i UMMC Jekaterinburga uhapšena je 17. septembra na aerodromu „Šeremetjevo“ jer su joj u prtljagu pronađene patrone za elektronske cigarete koje su sadržale ulje kanabisa, nedozvoljenu supstancu u Rusiji.

Njeno suđenje je počelo prvog jula, a Grajner je priznala krivicu i izjavila da je imala recept ljekara za sporno ulje, kao i da nije bila svjesna da se patrone nalaze kod nje jer se pakovala u žurbi. Zasad nije jasno koliko će suđenje trajati, ali pritvor joj je određen makar do 20. decembra.

Grajner je dvostruka svjetska i olimpijska prvakinja, WNBA šampion iz 2014. godine, dvaput je bila najbolji strijelac WNBA, a dvaput najbolji odbrambeni igrač lige. U četiri navrata je osvajala Evroligu, a triput prvenstvo Rusije.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button