ATPTENIS

ŠTA NAS ČEKA DO KRAJA SEZONE Đoković sklonjen – Nadal vreba Alkarasa

Nakon US opena gotovo uvijek glavna tema u svijetu tenisa je borba za prvo mjesto na kraju godine.

Na to mjesto, ovog ponedjeljka, stupio je Karlos Alkaras, koji je postao najmlađi vođa ATP karavana u istoriji “bijelog sporta”.

Tu šansu je imao i finalista Otvorenog prvenstva Amerike, Kasper Rud, ali u finalu jednostavno više od jednog osvojenog seta, nije mogao.

Sunovrat

Kada se određuje broj jedan na kraju sezone, kao referenca se zapravo uzima trka za Završni masters, koju igrači vode tokom cijele godine.

Dakle ATP lista i Trka za Torino se skoro potpuno poklapaju ove sezone, za razliku od prethodne dvije.

Znamo da je zbog koronavirusa i specifični pravila, sve to bilo izmijenjeno, bodovi su često bili zamrznuti itd.

Trka za Torino, gdje će se igrati ATP finale, utvrdiće i listu učesnika, u vidu osam najboljeg plasiranih igrača.

Novak Đoković, iako tek 15. u toj trci, ukoliko ostane u Top 20, imaće obezbijeđeno mjesto na posljednjem turniru u godini. To mu garantuje osvojena titula na Vimbldonu, na kojem, paradoksalno, nije dobio bodove, tačnije – odbranio.

Upravo je srpski as rekorder po okončanih godina na prvom mjestu. To mu je za rukom polazilo sedam puta.. Šest puta je to bio Pit Sampras, a po pet Džimi Konors, Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Vratićemo se na borbu za svjetskog broja jedan na kraju godine, u kojoj će učestvovati njih četvorica.

Do kraja je ostao još samo jedan ATP Masters 1000 turnir (Pariz), kao i dvije nedjelje turnira iz serije 500 (Tokio i Astana od 3. do 9. oktobra, odnosno Beč i Bazel od 23. do 30. oktobra).

Ne očekuje se da oni iz svetskog vrha veliku pažnju u ovoj fazi sezone pridaju turnirima iz serije 250.

Najbolje pozicioniran u ovoj trci jeste Karlos Alkaras, koji ima 650 bodova više od Rafaela Nadala.

Razlika nije velika, ali se dosta govori da će Nadal zbog toga što će uskoro postati otac, revidirati i smanjiti takmičenja na kojima će igrati.

Takođe, Rafa je u više navrata isticao da neće mijenjati raspored i rizikovati povrede kako bi došao do vrha rang liste, koji mu, navodno, nije bitan.

Oni koji bi mogli da pomrse konce španskom dvojcu jesu Kasper Rud i Stefanos Cicipas, koji zaostaju manje od 2.000 poena u odnosu na momka iz Mursije.

Veliki igrači, poput Novaka Đokovića, koji zbog vakcine i političkih pitanja nije igrao u Australiji i Americi, Danila Medvedeva i Aleksandera Zvereva potpuno su isključeni iz bitke za mjesto broj jedan.

Njihov fokus trebalo bi da bude na dobijanju vize za Torino, koji je na programu od 14. do 21. novembra.

Da rezimiramo, Karlos Alkaras ima 6.460 poena, a do kraja sezone očekuje se da bi mogao da igra Dejvis kup, nakon kojeg bi uzeo nekoliko nedjelja pauze, do prve sedmice oktobra.

Tada će igrati Astanu, a pored ovog turnira, prijavljen je i za Bazel, gdje bi mogao da osigura prvo mjesto na svijetu. Ako u tome ne uspije tada, imaće šansu u Bersiju.

Što se tiče Rafaela Nadala, on ima 5.810 poena i velika je nepoznanica. Zavisiće od toga kada će dobiti dijete, zatim od stanja u kome se nalazi supruga, ali i on, fizički i mentalno.

“Bik sa Majorke” će igrati Lejver kup, a uz to bi trebalo još da igra još samo u Parizu, gdje nikada nije osvojio titulu, baš kao ni na Završnom mastersu, koji je prvi obezbijedio. Spominje se vajld-kard za Bazel, ali je to sve u magli što bi se reklo.

Kasper Rud ima 4.885 bodova, nema šta da izgubi i do kraja sezone nastaviće potjeru za Alkarasom. Mogao bi da se pojavi u Tokiju, ali nema najava da će igrati na turnirima iz serije 250, poput onih u Stokholmu i Beču, prije odlaska u Pariz.

Na kraju, Stefanos Cicipas ima 4.630, ali i nizak nivo samopouzdanja i ambicija nakon rane eliminacije na US openu.

Grk će igrati Astanu, Beč, možda neki turnir iz serije 250, a onda slijedi i Bersi, gdje mu je najbolji rezultat četvrtfinale iz 2019, godine kada je podigao trofej na Završnom mastersu.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button