FUDBAL

Tragedija u Indoneziji: Više od 120 žrtava na utakmici

Barem 129 osoba poginulo je tokom stampeda na fudbalskoj utakmici u Indoneziji.

Stampedo se dogodio nakon što se policija sukobila sa navijačima i krenula da koristi suzavac. Pored toga, oko 180 osoba je povrijeđeno u meču u kojem je Persebaja Surabaja pobijedila Aremu u Indoneziji.

Ministar odbrane Indonezije izjavio je da je broj gledalaca na stadionu bio veći od kapaciteta za 4.000, a predsjednik zemlje Joko Vidodo je naredio obustavu svih fudbalskih utakmica dok se istraga ne završi.

Navijači su utrčali na teren nakon posljednjeg sudijskog zvižduka i policija je krenula da ih zaustavi, usput koristeći suzavac zbog čega je nastao stampedo.

– Zavladala je anarhija. Oni su krenuli da napadaju policajce, oštetili su automobile. Želimo da naglasimo da nisu svi bili anarhični, samo njih 3.000 koji su uletjeli na teren – rekao je Niko Afinta, ministar policije u Zapadnoj Javi u Indoneziji.

On je dodao da su među poginulima i dva policajca. Utakmici je navodno prisustvovalo 42.000 ljudi, dok je kapacitet stadiona 38.000, a predsjednik Vidodo je ovaj incident nazvao “posljednjom fudbalskom tragedijom u zemlji”.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button