TENIS

Stručnjak za doping ne vjeruje Simoni Halep “To nije aspirin ili vitamin C”

Rumunka teniserka Simona Halep privremeno je suspendovana zbog pozitivnog doping testa.

Svjetski mediji prenose da rumunskoj igračici prijeti četvorogodišnja zabrana bavljenja tenisom, a suspenzija je došla od Međunarodna agencija za integritet tenisa, pošto je u uzorku koji je dala tokom US Opena pronađena nedozvoljena supstanca.

Halep je koristila rokadustat, lijek odobren za medicinsku upotrebu u Evropskoj uniji za liječenje simptoma anemije, koji povećava endogenu proizvodnju eritropoetina i stimuliše proizvodnju hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca.

Kazna može da bude i manja, u zavisnosti o toga kakave dokaza bude dostavila, ali ako je suditi prema riječima direktora poljske anti-doping agencije Mihala Rinovskog  takav lijek se “ne uzima slučajno”.

-To nije aspirin ili vitamin C, slučajan unos nije baš opcija. Radi se o supstanci koja se ne koristi mnogo, čak je i broj naučnih radova o njoj veoma mali. Ne možemo o svemu da sudimo sa 100 odsto sigurnosti. -I pored svega, utisak je da slučaja unos nije realan. Mislim da će ovaj slučaj biti odrađen standardno. Sada je na igraču da dokaže nevinost – rekao je Rinovski.

Poslije slučaja Marije Šarapove , koja je 2016- godine bila pozitivna na nedozvoljenu supstancu, Simona Halep je najpoznatija teniserka koja je kažnjena zbog doping.

Halepova ima 31 godinu, bila je prva teniserka svijeta, šampionka  Rolan Garosa (2018) i Vimbldona (2019), a u dosadašnjoj karijeri osvojila ukupno  24 trofeja.

(Sportal)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: Peruvian Cocaine
Back to top button