KOŠARKAREGION

ČETVRTI PUT NA KLUPI Petroviću dvije najvažnije fuunkcije hrvatske košarke

Sportski direktor hrvatske košarkaške reprezentacije Aleksandar Petrović postao je i njen privremeni selektor i to četvrti put!

Petrović će predvoditi tim u pretkvalifikacijama za Evrobasket, na utakmicama u novembru 2022. i februari 2023. godine.

Petrović je od preuzimanja funkcije sportskog direktora razgovarao s četvoricom potencijalnih selektora, ali dok nijedan od njih nije spreman da sad preuzme klupu, Jurica Golemac i Neven Spahija najavili su da će nakon sezone stvari biti drugačije.

Do tada će v.d. selektora biti Petrović koji je reprezentaciju vodio na Evrobasketu 1995, na kojem je Hrvatska osvojila svoju posljednju medalju, bronzanu, kada su sišli sa pobjedničkog postolja zbog šampiona Jugoslavije.

Zatim je vodio Hrvate na Evrobasketu 2001, gdje su nakon šokantnog preokreta ispali u četvrtfinalu od domaćina Turske.

Posljednji put Petrović je Hrvatsku vodio 2016. i 2017, kada je prvo izborio Olimpijske igre u Riju na kvalifikacijama u Torinu, a zatim stigao do četvrtfinala gdje je izgubio od Srbije.

Nakon tih obećavajućih rezultata, sve se vratilo na staro porazom u osmini finala sljedećeg Evrobasketa od Rusije.

– Kada sam preuzimao struku u Savezu prije četiri sedmice, nisam očekivao da će to otići u ovom smjeru, ali s obzirom na sve ono što se dešavalo u prvom krugu razgovora s potencijalnim kandidatima te nakon što sam praktično obišao sve igrače, možda je to i logično rješenje – rekao je Petrović nakon imenovanja i dodao:

– Sasvim sigurno je da sam ovog trenutka najinformisaniji što se tiče forme i praćenja, ali za mene je to ovog trenutka dodatno opterećenje. Svjestan sam koliko je taj sljedeći ‘prozor’ bitan i za buduća ljeta jer ako se dobiju obke utakmice, već dobijamo kvalitetno radno ljeto 2023. te bismo mogli učestvovati na pretkvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu – dodao je v.d. selektor Hrvatske.

Petrović je odmah objavio i širi spisak reprezentativca koji konkurišu za mećeve pretkvalifikacija za Evrobasket, sa Austrijom u Gracu i Poljskom u Zagrebu.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button